Waterschap Roer & Overmaas


beverratten is licht gestegen

Vangst muskus- en beverratten is licht gestegen

Limburgse waterschappen tevreden

Het aantal gevangen muskus- en beverratten is in 2007 iets gestegen, maar de populatie is goed onder controle. Dit blijkt uit de cijfers afkomstig van het jaarverslag over het jaar 2007 dat recentelijk is verschenen. Bij de aanwezige restpopulatie is significante schade aan kades en watergangen afwezig.

vangkooi Muskusrattenbestrijding
Gemiddeld over heel Limburg bedraagt het aantal vangsten per uur 0,19. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 0,16 in 2006 maar nog steeds een ruim afdoende resultaat.

Limburg staat met dit cijfer landelijk gezien op de derde plaats, achter Noord Brabant en Noord Holland. In absolute aantallen is Limburg een kleine speler met 11 vangers en minder dan 1 % van de totale landelijke vangst. Echter Limburg speelt wel een belangrijke rol, omdat de instroom van muskusratten vanuit Duitsland en in mindere mate België voor een groot deel hier plaatsvindt.

De lichte stijging in vangsten deed zich met name voor op plekken aan de Duitse grens waar grensoverschrijdende rivieren als Niers, Swalm, Roer en Worm het land binnenkomen en het natuurgebied bij de Rode Beek in Schinveld. In de overige vanggebieden zijn de vangsten verder gedaald. Voor de grotere instroom in 2007 is geen verklaring. Bij een ongewijzigd beleid in Duitsland is een verdere daling van de vangsten zoals die tussen 2003 en 2006 is opgetreden niet te verwachten.

Beverrattenbestrijding
Een stijging van vangsten na jaren van daling is ook opgetreden bij de bestrijding van beverratten. Het aantal gevangen dieren bedroeg in 2007 428 in Noord Limburg in het werkgebied van Waterschap Peel en Maasvallei en 352 in het werkgebied van Waterschap Roer en Overmaas. De populaties op de Maasplassen en in de Peelgebieden zijn nagenoeg weggevangen. Eerder genoemde grensoverschrijdende rivieren blijven veel vangsten opleveren. De gestegen vangsten hier hebben mogelijk te maken met de extreem zachte winter waardoor meer dieren vanuit Duitsland kwamen afzakken. Limburg zal een belangrijke rol blijven spelen in de zogenaamde grensbewaking die moet voorkomen dat de beverrat zich blijvend in het kwetsbare westen van laag Nederland vestigt met gevaar voor ondermijnen van kades en dijken.

Gedragscode
Om nadelige effecten van de bestrijding voor beschermde dieren en planten te minimaliseren is met ingang van 2008 een gedragscode voor de bestrijding ingevoerd. Hierin wordt in allerlei situaties aangegeven hoe de medewerkers moeten handelen. Het aantal ongewenste bijvangsten dat in 2007 al laag was kan hierdoor verder beperkt worden.

Onderzoek nut- en noodzaak
Uit een aantal in 2007 afgeronde onderzoeken blijkt dat de graverij van muskus- en beverratten risico´s oplevert voor de veiligheid van dijken en kaden. Er komen nog vervolgonderzoeken naar onder andere mogelijke verbetering van de efficiency van de bestrijding door andere strategieën toe te passen.