CPNB


Persbericht 28-5-2008
Senaatsleden gekozen uit 846 sollicitanten
Burgemeester Cohen installeert Senaat Nederlandse Kinderjury 2008

In een volle Raadszaal van het Stadhuis Amsterdam heeft vandaag burgemeester Cohen officieel de Senatoren van de Kinderjury 2008 geïnstalleerd. De kinderen - uit iedere provincie van Nederland één - zijn gekozen uit 846 sollicitanten.

Wereldboekenstad-burgemeester Cohen maakte bekend op welke boeken de kinderen in het land de afgelopen maanden het meeste hebben gestemd voor deze jaarlijkse publieksprijs voor het mooiste kinderboek. De Senaatsleden kregen de genomineerde boeken mee naar huis. Het is hun rol de boeken kritisch te lezen, afgewogen hun mening te geven en gezamenlijk een juryrapport te maken. Op woensdag 18 juni maakt de Senaat bekend welke boeken winnen.

De functie van Senaatslid blijkt gewild. Waren het vorig jaar 186 sollicitanten, nu ruim 800. Het zijn boekenwurmen, snellezers, kinderen met schrijfambities en zij die graag hun mening geven, zo blijkt uit de motivaties. Omdat Senaatsleden ook een publieke functie hebben, kregen de kinderen vandaag voorafgaand aan de installatie een persoonlijk advies van onder meer glamourstylist Maik de Boer en ex-model en kinderboekenschrijfster Daphne Deckers, waarna zij op de foto gingen. De glamourfoto's van de Senaatsleden zijn eind deze week te zien op www.kinderjury.nl.

De afgelopen maanden konden kinderen tussen 6 en 12 jaar stemmen op hun favoriete boek. Alle boeken die vorig jaar zijn verschenen deden mee. Stemmen kon via internet, via scholen, bibliotheken, boekwinkels en bij de vestigingen van ABN AMRO, hoofdsponsor van de Nederlandse Kinderjury.

De Nederlandse Kinderjury - een prijs georganiseerd door de Stichting CPNB - kent jaarlijks in twee leeftijdscategorieën één winnend boek. De genomineerde boeken voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2008 (alfabetisch op titel):

Categorie 6-9 jaar

* Het geheim van de stoere prinses van Anna Woltz (Leopold)
* Mees Kees: op de kast van Mirjam Oldenhave (Ploegsma)
* Op en top Fien van Harmen van Straaten (Pimento)
* Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik van Vivian den Hollander (Ploegsma)

* Weerwolfgeheimen van Paul van Loon (Leopold)

Categorie 10-12 jaar

* De droom van Lena Lijstje van Francine Oomen (Querido)
* Harry Potter en de Relieken van de Dood van J.K. Rowling (Harmonie)

* Hoe overleef ik met/zonder vrienden? van Francine Oomen (Querido)
* Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens (Van Holkema & Warendorf)
* Timboektoe: de filmeditie van Carry Slee (Carry Slee)

Zie ook www.kinderjury.nl

Download de achtergrondinformatie van de genomineerde boeken pdf-bestand, 230 kb