Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 28 mei 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGTL-2008/2396 2070819820 Onderwerp
Kamervragen experimenten Schiphol

Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de vragen die het lid Duyvendak (Groen Links) heeft gesteld over het experiment parallel starten op Schiphol.


1. Bent u op de hoogte van het feit dat de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een uitnodiging van de dorpsraad Spaarndam heeft afgeslagen voor het geven van een openbare toelichting over de voortgang van het experiment parallel uitvliegen?


1. Ja, ik heb het artikel in het Haarlems Dagblad van 6 mei gelezen maar heb begrepen dat dit op een misverstand berust omdat de LVNL in samenwerking met mijn Ministerie weldegelijk op de uitnodiging is ingegaan.


2. Kent u de mening van de LVNL, dat het geven van een openbare toelichting op het beleid `weinig effectief' is? Deelt u die mening? Zo ja, waarom wel? Zo neen, waarom niet?


2. De LVNL is bereidwillig om toelichtingen te geven op technisch-operationele zaken aan georganiseerde betrokkenen. Dit past ook binnen het communicatieplan rondom het experiment parallel starten zoals opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Tafel van Alders. De LVNL is juist heel actief bezig om toelichtingen te geven op de experimenten die nu lopen. Dit vloeit voort uit een uitgebreid communicatietraject over de experimenten.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGTL-2008/2396


3. Hoe beziet u de weigering van de LVNL in relatie tot een van haar wettelijke taken, namelijk `het verstrekken van luchtvaartinlichtingen'?

3. De door u bedoelde wettelijke taak betreft het verschaffen van luchtvaartinlichtingen aan luchtvarenden. Deze wettelijke taak betreft niet het informeren van omwonenden over experimenten. De LVNL pakt dit wel actief op middels het eerder genoemde communicatieplan rondom het experiment parallel starten en het uitgebreide communicatietraject over de experimenten richting betrokkenen.


4. Hoe beoordeelt u de weigering van de LVNL in relatie tot de door u gewenste transparantie in het Schipholbeleid?

4. Ik hecht aan consistent en transparant beleid. Het Schipholbeleid wordt door de betrokken Ministeries en uitvoeringsorganisaties transparant uitgevoerd en gecommuniceerd. Het experiment parallel starten is onderdeel van het Schipholbeleid en om te voldoen aan de door de CROS gestelde randvoorwaarden zijn afspraken gemaakt over een zorgvuldig communicatietraject via diverse media van de luchtvaartpartijen en mijn Ministerie richting omwonenden. Tevens zijn er afspraken gemaakt over tussentijdse evaluatie van het experiment, maandelijkse rapportages en de betrokkenheid van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat.


5. Bent u bereid de LNVL de opdracht te geven het verzoek van de Dorpsraad Spaarndam te honoreren en de inwoners van Spaarndam bij een openbare bijeenkomst toelichting te geven op het experiment parallel uitvliegen?

5. Zoals eerder gezegd in mijn antwoord op vraag 1 is de LVNL in samenwerking met mijn Ministerie ingegaan op de uitnodiging van de Dorpsraad Spaarndam. Deze bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden en de LVNL is hierbij aanwezig geweest voor het geven van een toelichting en het beantwoorden van vragen over o.a. het experiment parallel starten.


---

VenW/DGTL-2008/2396


6. Bent u, als u de LVNL geen opdracht wenst te geven het verzoek van de dorpsraad te honoreren, zelf bereid het vliegexperiment en de gevolgen daarvan aan de Spaarndammers uiteen te zetten? Zo neen, waarom niet?

6. Zoals gezegd in mijn antwoord op vraag 5 heeft de openbare toelichting over de voortgang van het experiment parallel uitvliegen inmiddels plaatsgevonden. Hierbij zijn de omwonenden geïnformeerd over o.a. het experiment parallel starten. Overeenkomstig de verantwoordelijkheden en in lijn met het communicatieplan zal mijn Ministerie samen met de LVNL en in samenwerking met de Dorpsraad Spaarndam in september 2008 een openbare informatieavond organiseren over Schiphol.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---