Gemeente Grootegast


Gemeente Grootegast tekent overeenkomst voor woonruimtebemiddeling

De burgemeesters van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en de directeur van Wold & Waard Woonservice hebben onlangs de overeenkomst voor woonruimtebemiddeling getekend. Met deze overeenkomst geven genoemde partijen aan samen te willen werken en daarmee te zorgen voor een evenwichtige, rechtvaardige en transparante verdeling van woonruimte.

Taakverdeling
Voor de overeenkomst geldt een taakverdeling. De corporatie verdeelt de ter beschikking komende woningen volgens de afspraken in de overeenkomst en verricht daarvoor de uitvoerende handelingen. De gemeente beperkt zich tot het toetsen van de prestaties, die de corporatie levert, aan het lokale huisvestingsbeleid zoals dat onder andere in het Convenant Wonen is neergelegd. Met de overeenkomst mandateren de gemeenten de corporatie de woonruimte evenwichtig en rechtvaardig te verdelen.

Woningaanbieding
In de overeenkomst wordt uitgegaan van twee verschillende mogelijkheden van woning aanbieden. In het woningaanbod van de corporatie is een onderscheid in de categorieën schaars en niet-schaars. De schaarse woonruimte wordt op grond van het optiemodel bemiddeld, waarbij de corporatie de rangorde en de criteria voor passendheid hanteert. Bij dit model brengt de corporatie het woningbestand in beeld en kan de woningzoekende een voorkeur aangeven voor een aantal woningtypes op diverse locaties. De voorkeuren legt de corporatie vast. De woningzoekende heeft bij de toepassing van dit model veel keuzevrijheid. De niet-schaarse woonruimte, dat wil zeggen de woonruimte waarvoor minder dan vijf gegadigden zijn, biedt de corporatie voorwaardenvrij aan. De overeenkomst biedt de corporatie de mogelijkheid maatwerk te leveren en rekening te houden met de wensen van de woonconsument.

Klachtencommissie
In de overeenkomst is bepaald dat de gemeenten een commissie instellen waar woningzoekenden een klacht kunnen indienen over het (niet) toewijzen van een woning en de behandeling in het algemeen.

Convenant Wonen
In 2005 hebben de genoemde gemeenten en de corporaties in het Westerkwartier het Convenant Wonen ondertekend. Hierin is vastgelegd dat partijen prestatieafspraken maken over diverse onderwerpen. Eén van deze afspraken was, dat er in overleg met de corporaties een overeenkomst voor woonruimte-bemiddeling moest komen.

Stichting Huisvesting Vredewold
De gemeente Leek heeft naast bovenstaande overeenkomst ook een afzonderlijke overeenkomst met Stichting Huisvesting Vredewold gesloten. Vanwege de specifieke doelgroep ouderen wijkt deze overeenkomst op enkele punten af van de overeenkomst met Wold & Waard.


----------
(c) Gemeente Grootegast