Gemeente Lopik

Vrachtwagenparkeerplaats

Op 27 mei 2008 heeft de gemeente Lopik een overeenkomst met Ontwikkelingsmaatschappij Lopik (OML) ondertekend voor een grondruil op bedrijventerrein De Copen. Op het terrein dat de gemeente heeft verworven, wordt een beveiligde vrachtwagenparkeerplaats gerealiseerd.

Ondertekening convenant grondruil De Copen

De heren G.S. van Baaren en J.G.F. de Mol van OML en wethouder G.J. Spelt ondertekenen de overeenkomst op 27 mei 2008

In de overeenkomst is vastgelegd dat bouwgrond op bedrijventerrein De Copen, waarvan de gemeente Lopik eigenaar is, in eigendom overgaat op OML ten behoeve van het realiseren van bedrijfsgebouwen. Na de vergunningverlening zal OML deze grond in combinatie met 1,6 hectaren bouwgrond die OML al bezit, bouw- en woonrijp maken op basis van een door de gemeente Lopik opgesteld programma van eisen. OML verwacht hiermee op korte termijn te starten.

Tegelijkertijd gaat een perceel, waarvan OML eigenaar is, over in eigendom op de gemeente Lopik. Na het sluiten van de overeenkomst is de gemeente Lopik eigenaar van ongeveer 2,5 hectaren op het bedrijventerrein De Copen ten zuiden van het ontsluitingspad bij het windmolenpark.

Beveiligde vrachtwagenparkeerplaats

De gemeente Lopik zal 1 hectare inrichten als beveiligde vrachtwagenparkeer-plaats. Deze centrale voorziening biedt een oplossing aan vrachtwagenondernemers en -chauffeurs in de gemeente Lopik voor het parkeren in de bebouwde kom en in het buitengebied. Deze voorziening is noodzakelijk omdat de bestaande parkeervoorzieningen voor vrachtwagens ontoereikend zijn vanwege de ligging, beperkte grootte en ontbrekende beveiliging. Parkeren van vrachtwagens in de woonomgeving en in het buitengebied geeft veelal overlast en kan ten koste gaan van de verkeersveiligheid. Met een centrale vrachtwagenparkeerplaats verwacht de gemeente Lopik een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het leefklimaat.

Aandacht voor natuur en milieu

De gemeente Lopik zal de resterende 1,5 hectaren gebruiken voor natuurcompensatie, te weten een groenstrook en ruimte voor wateropvang. Dit gebied sluit aan op het bestaande wandelgebied.

Planning

De provincie Utrecht heeft al ingestemd met de aanleg van de beveiligde vrachtwagenparkeerplaats. De herziening van het bestemmingsplan van het gehele bedrijventerrein De Copen is in voorbereiding. De wettelijke inspraakprocedure zal nog dit jaar starten. Naar verwachting zal de beveiligde vrachtwagenparkeerplaats medio 2009 gereed zijn.