Gemeente Leeuwarden

Sociale Herovering voor herhaling vatbaar

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-05-2008) Leeuwarden ontving als gastgemeente van de landelijke conferentie Sociale Herovering op 21 een 22 mei, 12 gemeenten in haar stad. In nauwe samenwerking met VROM/WWI namens minister Ella Vogelaar en burgemeester Ferd Crone. Indertijd zijn Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Utrecht en Leeuwarden uitgekozen om extra geld te investeren in verbetering van aandachtswijken.

Woensdagavond 21 mei ontving wethouder Roel Sluiter de genodigden in de Koperen Tuin voor een informeel diner. Donderdag 22 mei verwelkomde Ferd Crone minister Ella Vogelaar en de overige gasten om 9.30 uur in Stadsschouwburg De Harmonie. PricewaterhouseCoopers hield een presentatie over het door hen uitgevoerde onderzoek over de resultaten van sociale herovering. Dit onderzoek is in de vorm van het boek "Lessen sociale herovering" door Sluiter en bewoonster Jolanda Rood overhandigd aan minister Vogelaar. Hierbij benadrukte Sluiter haar oprechte betrokkenheid bij bewoners, waarop het publiek luid applaudisseerde. De voor deze gelegenheid speciaal samengestelde Turkse dansgroep verzorgde een schitterend intermezzo.

Is `sociale herovering' geslaagd?
De hamvraag `is sociale herovering geslaagd?' is gedurende de conferentiedag vanuit verschillende invalshoeken benaderd. In het ochtendprogramma hebben de 12 gemeenten in roulerende workshops hun eigen aanpak gepresenteerd en ervaringen met elkaar gedeeld. Bijvoorbeeld bij de workshop over `Aansturing ambtelijke organisatie en ketenpartners' namen Arnhem, Eindhoven en Heerlen vragen onder de loep als `hoe tackel je vastgelegde budgetten en beleid'?, `Hoe benader je welzijnsorganisaties die onvoldoende vraaggericht werken?' "Zij gaven hierbij veel praktische voorbeelden en tips en zorgden voor boeiende discussies", aldus Daniël Appelo van het Leeuwarder projectteam DOEN!.

Prof. dr. Roel in 't Veld sloot de ochtend af met een kritische beschouwing over hetzelfde thema. Inderdaad, geen onbekende in gemeenteland. Hij heeft de gemoederen wederom stof tot nadenken gegeven. De kern van zijn betoog concentreerde zich rondom de continuïteitsvraag van de verschillende gemeente-aanpakken. 's Middags vertrokken de gemeenteleden in bussen naar de vijf Leeuwarder aandachtswijken, om in buurtcentra de resultaten van de DOEN!-projecten te zien en te ervaren.

Project DOEN!
De Leeuwarder benadering van `sociale herovering' heet DOEN!. Dit project richtte zich op de wijken Tjerk Hiddes/Cambuursterhoek, Heechterp/Schieringen, Wielenpôlle, Schepenbuurt en Vlietzône. Betrokken wijkbewoners staan centraal bij DOEN!. Zij hebben zelf verbeterplannen bedacht, ontwikkeld en waar mogelijk (mede) uitgevoerd. Ruim 70 projecten zijn er gerealiseerd, die zeker een sociaal en/of fysiek resultaat hebben opgeleverd of gaan opleveren. Zo hebben bezoekers het pas geopende gloednieuwe Cruyff Court en de opgeknapte speeltuin Insulinde bezocht. Projectleider Ad van Alphen: "De bezoekers waren onder de indruk van de heringerichte speelterreinen en toonden bewondering voor de inbreng van bewoners."

Ervaringen delen
Het projectteam DOEN! gaat binnenkort 2 jaar ervaring evalueren. Met de bevindingen die hieruit voortkomen zullen zij intern en extern de boer opgaan. Heeft u tussentijds vragen, aarzel niet om een van de DOEN!-collega's aan te spreken.