Partij van de Arbeid

'Regelings álle klokkenluiders'

28-05-2008 04:10

Het kabinet moet iets doen aan de nadelige gevolgen die sommigen door het klokkenluiden ondervinden. Ook moeten klokkenluiders in het bedrijfsleven beter beschermd worden. PvdA-kamerlid Heijnen: 'De private sector laat het laat afweten als het gaat om integriteitbeleid en regelingen voor mensen die schendingen daarvan aan de orde willen stellen.

Integriteit
In een overleg met minister ter Horst over klokkenluiders gaf Heijnen aan dat een integere overheid cruciaal is voor het vertrouwen van burgers in die overheid. Een integere samenleving is net zo cruciaal voor het vertrouwen van burgers in de samenleving, in elkaar. Schendingen van die integriteit, of het nu is bij de overheid of daarbuiten, vormen aanslagen op het vertrouwen van de burgers in de overheid en in de samenleving.() Nog erger wordt het, als degenen die misstanden, misbruiken of nalatigheden van welke aard dan ook aan de orde stellen, de klok erover luiden, niet worden beloond, maar worden bestraft en soms uiteindelijk in de goot belanden, aldus Heijnen. De overheid moet er volgens het PvdA-kamerlid dan ook voor zorgen dat misstanden binnen die overheid kunnen worden gemeld en op een adequate wijze aangepakt.

Brief van minister
Dat gebeurt nu lang niet altijd. Heijnen is dan ook blij met een brief een brief van minister ter Horst , waaruit blijkt dat het kabinet hier verandering in wil brengen: Chapeau voor de daadkracht die nu uit de brief van de minister blijkt: vertrouwelijk melden, onafhankelijk instituut, verruiming toegankelijkheid, bescherming van de melder, anoniem melden, het ziet er gewoon goed uit.

Regeling nadelige gevolgen
Hoewel Heijnen tevreden is met de brief, verzoekt hij het kabinet zich in te spannen voor het vinden van oplossingen voor klokkenluiders die nadeel hebben gehad van het klokkenluiden: Sommige klokkenluiders hebben geen baan meer, een lager inkomen, of hoge juridische kosten. Het kabinet heeft in de media toegezegd hiervoor oplossingen aan te dragen. Heijnen houdt het kabinet graag aan deze toezegging en wil dat de Kamer hier ook van op de hoogte wordt gehouden.

Bedrijfsleven
Daarnaast wijst Heijnen erop dat de private sector het sterk laat afweten als het gaat om integriteitsbeleid en regelingen voor mensen die schendingen daarvan aan de orde willen stellen. Heijnen: Wij zijn er voorstander van dat tenminste het steunpunt voor klokkenluiders ook openstaat voor klokkenluiders uit de private sector. Ook wil hij dat het kabinet werk maakt van het oprichten van een klokkenluidersfonds voor alle werknemers, bij overheid én in het bedrijfsleven.