Gemeente Groningen

Gemeente wil geen uitbreiding 4 Mijl naar 20.000 lopers
Aan de 4 Mijl van Groningen op zondag 12 oktober mogen niet meer dan 17.500 lopers meedoen. Dat heeft het stadsbestuur besloten. De organisatie wilde dit jaar doorgroeien naar 20.000 lopers, maar dat is volgens B&W niet veilig voor het publiek en de deelnemers.

Uit een evaluatie door onder meer de gemeente, politie en brandweer is gebleken dat de 4 Mijl van oktober vorig jaar rommelig en chaotisch is verlopen. Veel medewerkers van de organisatie waren niet goed op de hoogte van hun taken. De organisatie heeft een calamiteitenplan, maar dat is volgens het college niet goed genoeg.

Risicogebied
Vorig jaar deden er 17.500 lopers mee. In 2003 waren dat er nog 12.500. De 4 Mijlorganisatie wilde dit jaar naar 20.000 deelnemers. "Groei van het evenement geeft extra druk in het start- en finishgebied", aldus het college. "Nu al wordt vaak het lange wachten van lopers met een hoog startnummer als risicoaspect beoordeeld omdat mede afhankelijk van de weersomstandigheden het lange wachten voor de start problemen met zich mee kan brengen. Ook het finishgebied is door trechtervorming van het parcours een risicogebied."

Commandokamer
Het college heeft besloten dat de gemeentelijke diensten RO/EZ en de Milieudienst en de politie dit jaar tijdens de 4 Mijl een belangrijkere rol krijgen dan anders. Er komt, net als bij de marathon van Groningen, een commandokamer waar ook de veiligheidscoördinator van de organisatie zit. Het college wil na het loopevenement op 12 oktober met de politie bekijken of uitbreiding van het aantal lopers er voor de toekomst in zit.

Gepubliceerd op: woensdag 28 mei 2008