Gemeente Waterland


Op vrijdag 23 mei jongstleden is door 11 partijen de kavelruilovereenkomst met de naam De afronding op Marken getekend. De naamgeving geeft al aan dat ook eerder gronden zijn geruild. Tevens geeft de naam aan dat met deze kavelruil een proces van agrarische structuurverbetering wordt afgesloten. Dit kavelruilproces (met gecompliceerde pacht- en gebruikstructuur) is onderdeel van het project Veehouder op Marken, dat gericht is op verbetering van de beheersituatie op het voormalige eiland. Door het kavelruilproces krijgen de huidige veehouders op Marken hun gronden meer bij huis. Daarnaast komt een huiskavel van 45 ha vrij om een nieuw bedrijf op te vestigen. De kavelruil heeft meer positieve gevolgen voor de agrarische structuur op het eiland. Door de kavelruil kunnen vier verpachtende organisaties hun gronden grotendeels aaneengesloten in gebruik uitgeven met als gevolg dat de zittende pachters minder over de openbare wegen van het eiland hoeven te rijden. Twee verpachtende kerkbesturen stoten een aantal losse kavels af aan zittende pachters en kunnen daardoor gronden elders verwerven, aaneengesloten met reeds bestaande kavels. BBL stoot gronden uit de ruilgrondbank af en verwerft diverse losse kavels, aansluitend aan eerder verworven gronden van de beheersgrondbank. De Gemeente Waterland concentreert door de ruil haar gronden langs het Oosterpad en verwerft een agrarische doorsteek van oost naar west langs de Grote Werf. Deze agrarische doorsteek biedt perspectief voor eventueel toekomstige schaalvergroting van het nieuw te vestigen bedrijf. Op deze manier draagt de kavelruil bij aan een duurzaam agrarisch beheer van Marken voor de nabije toekomst.

Stivas Noord-Holland doet namens de betrokken partijen een subsidieaanvraag bij de Provincie Noord-Holland in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Bij toekenning van deze subsidie hebben de betrokken partijen in de kavelruil geen notaris- en kadasterkosten.

De kavelruil betreft een oppervlakte van ruim 24 ha en is onderdeel van het project Veehouder op Marken. Dit project is op initiatief van LTO Noord en de Gemeente Waterland gestart om een oplossing te creëren voor het huidige en toekomstige beheersprobleem op Marken.

Foto: Kavelruilovereenkost1

Notarismedewerker Willem Vessies (Actus Notarissen) neemt de kavelruilovereenkomst door onder toeziend oog van de partijen.

Foto: Kavelruilovereenkost2

Partijen tekenen de overeenkomst.

Foto: Kavelruilovereenkost3

Sivas medewerker Wouter van Egteren bespreekt de kaarten waarop de ruil is weergegeven.