NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Ziekenhuizen blij met meer vrije prijzen
De NVZ is verheugd over de stap die het kabinet zet naar meer vrije prijsvorming in de branche. Ook stelt de brancheorganisatie met tevredenheid vast dat invoering van maatstafconcurrentie van de baan is. De NVZ hecht veel waarde aan de toezegging van de minister om nader onderzoek te doen naar de oorzaken van de groei van het zorgvolume, mede in relatie tot de ramingen van de ziekenhuiszorg.

Positieve effecten vrije prijsvorming
Het kabinet heeft op 28 mei bekendgemaakt het aantal ziekenhuisbehandelingen waarvoor vrije prijzen gelden volgend jaar uit te breiden. Valt nu 20 procent van de behandelingen onder het zogeheten B-segment, in 2009 wordt dat 34 procent. De NVZ is blij met uitbreiding: uit diverse onderzoeken is gebleken dat prijs, kwaliteit en volume zich gunstig ontwikkelen bij vrije prijsvorming. Dat is positief voor patiënten, zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Volgens de NVZ was een verdergaande stap - naar 40 tot 50 procent - op dit moment goed mogelijk geweest. Ziekenhuizen zien als eindperspectief dat 70 procent van de behandelingen onderdeel wordt van vrije prijsvorming. Zij ondersteunen het voornemen van de minister om het dbc-systeem te vereenvoudigen. Dat is een belangrijke randvoorwaarde bij het uitbreiden van verdere prestatiebekostiging.

Geen maatstafconcurrentie
De branche is verheugd over het feit dat het kabinet mede op aandringen van NVZ heeft besloten om geen maatstafconcurrentie in te voeren. Maatstafconcurrentie is volgens de NVZ een oneigenlijk en onmogelijk instrument voor de ziekenhuiszorg, omdat de zorgproducten zeer divers en niet homogeen zijn. Tegelijkertijd bewijzen de resultaten in het deel dat tot nu toe onderhevig is aan vrije prijsvorming dat de prijs, kwaliteit en volume zich gunstig ontwikkelen. Het complexe maatstafinstrument is daarom niet nodig.

Volumeonderzoek
De NVZ ziet met belangstelling uit naar de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaken van de groei van het zorgvolume. Deze doelmatigheidstoets, die in opdracht van de minister en veldpartijen zal worden uitgevoerd, zal moeten aantonen welk deel van de toename van de zorgvraag voortvloeit uit demografische en technologische ontwikkelingen en welk deel niet.

Bodemprocedure
Invoering van maatstafconcurrentie was een van de redenen voor de NVZ om begin 2008 een bodemprocedure tegen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan te spannen. Nu maatstafconcurrentie van de baan is, vervalt een van de pijlers onder deze procedure. De branche is bereid een andere vordering - het verhinderen van de voor 2008 voorgenomen korting van EUR 160 miljoen - in te trekken op voorwaarde dat de overgang naar een nieuw kapitaallastenstelsel voor de branche op een acceptabele wijze tot stand komt. Zolang het volumeonderzoek gaande is, houdt de NVZ de bodemprocedure op een andere vordering - het ongedaan maken en verbieden van een taakstellende korting vanaf 2009 - aan.