ABVAKABO FNV: Binnen 10 jaar wil niemand meer in kraamzorg werken

28/05/2008 16:44

FNV Vakcentrale

Als we zo doorgaan bestaat over tien jaar de kraamzorg niet meer, dat is de opvatting van ABVAKABO FNV. Er kleven te veel nadelen aan het werken in deze sector. Arbeidstijden en beloning vormen het belangrijkste probleem. Twee van de vijf kraamverzorgenden denkt na over een andere baan. Als werkgevers en zorgverzekeraars niet in staat zijn hier iets aan te doen dan betekent dit het einde van de kraamzorg in Nederland. Meer zeggenschap over arbeidstijden en grotere contracten kunnen er volgens ABVAKABO FNV voor zorgen dat medewerkers in de sector werkzaam blijven en dat jongeren voor een baan in de kraamzorg kiezen.

De meeste contracten die werkgevers aanbieden zijn deeltijdcontracten. Vrouwen die voltijd willen werken omdat ze alleen dan een redelijk inkomen verwerven, vangen bij de meeste werkgevers bot. Door de deeltijdcontracten kunnen de werknemers in de kraamzorg geen volwaardig inkomen bereiken.

De beloning staat verder onder druk omdat de kraamzorg via veilingen aan zorgaanbieders wordt gegund. Dit heeft een prijsdrukkend effect.

Een andere belangrijke reden om af te haken is zijn de arbeidstijden en roosters. Een kraamhulp die 80 procent werkt, moet haar uren verdelen over heel veel werkdagen. Problemen worden ook ervaren met de wachtdiensten, waarbij kraamverzorgende stand-by moeten staan voor assistentie bij een bevalling. Slimme roosters en meer zeggenschap kunnen de sector aantrekkelijker maken.

De leeftijd in de sector is hoog. Eenderde van de medewerkers is zelfs ouder dan vijftig jaar. Jongeren tonen nauwelijks belangstelling en opleidingen worden gesloten. In de sector is nog nauwelijks aandacht voor opleiding en begeleiding van nieuwkomers. Een aantal opleidingsinstituten is zelfs gestopt met het opleiden van kraamverzorgenden. ABVAKABO pleit voor meer aandacht voor het opleiden van nieuw personeel. Zonder nieuwe instroom wordt het tekort aan personeel de komende jaren nog nijpender.








ABVAKABO FNV