Nieuw-Vlaamse Alliantie


PS boycot Vlaamse onderzoeksinstellingen (28/05/08)

Vandaag raakte bekend dat minister van Energie Magnette en minister van Volksgezondheid Onkelinx, beiden PS, geen toelating geven aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) om in open lucht proeven te doen met genetisch gemanipuleerde populieren. Kamerlid Flor Van Noppen (N-VA) vindt het onbegrijpelijk dat ondanks positief advies van de Adviesraad voor Bioveiligheid (ARB) de PS-ministers op deze manier het onderzoek naar de duurzame productie van biobrandstoffen boycotten. Deze beslissing lijkt niet ingegeven door wetenschappelijke argumenten, maar veeleer door de zoveelste poging van de PS om Vlaamse onderzoeksinstellingen het leven moeilijk te maken.

Het VIB doet onderzoek naar biobrandstoffen van de 2de generatie en zoekt naar duurzame manieren om deze te produceren. Gezien de talrijke problemen met biobrandstoffen van de 1e generatie verdient dit onderzoek dan ook alle kansen. Uit proeven in serres blijkt dat door het verminderen van de hoeveelheid lignine in het hout, deze genetisch gemanipuleerde populieren tot 60% meer biobrandstof opleveren. Het VIB krijgt nu geen toelating om dit onderzoek verder te zetten in open lucht.

Flor Van Noppen: Deze beslissing is onbegrijpelijk om twee redenen. Eerst en vooral heeft de ARB een positief advies gegeven en geoordeeld dat het onderzoek volledig veilig is en ten tweede heeft minister Magnette zich altijd een grote voorstander getoond van biobrandstoffen van de 2de generatie. Het feit dat hij nu dit type onderzoek dwarsboomt, moet dan ook andere redenen hebben dan louter wetenschappelijke.

Het is niet de eerste keer dat Magnette om onduidelijke redenen Vlaamse onderzoeksinstellingen tegenwerkt. Zo is ook de saga rond de al dan niet financiering van het MYRRHA-project van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) nog altijd niet afgelopen. Flor Van Noppen vindt dat deze politieke spelletjes, die het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen hypothekeren, dringend moeten ophouden en roept de PS-ministers op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Auteur:
Flor Van Noppen
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be