Openbaar Ministerie

Rechtbank veroordeelt tot 10 jaar cel in megazaak over drugstransport uit Suriname

28 mei 2008

In een megastrafzaak over een drugstransport vanuit Suriname naar Nederland heeft in Utrecht de rechtbank gisteren de drie organisatoren en tien medeverdachten zware gevangenisstraffen opgelegd. De drie hoofdverdachten zijn veroordeeld tot 10, 6 en 5 jaar cel.

In het zicht van een fregat van de Portugese marine dumpte de bemanning van een drugsjacht op 8 maart 2007 een onbekende hoeveelheid cocaïne in de golven van de Atlantische Oceaan. Niet alle verdachten stonden terecht voor de poging tot drugsinvoer met het zeiljacht. Een aantal medeverdachten is veroordeeld wegens de handel in kleinere hoeveelheden en in kiloâs cocaïne.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachten zwaar moeten worden gestraft. Het drugstransport bevestigt de reputatie van Nederland als doorvoerhaven van harddrugs naar de rest van Europa waardoor Nederland ook internationaal schade oploopt.

Daarnaast nemen gebruikers van cocaïne â een voor de gezondheid schadelijke en zeer verslavende stof â vaak hun toevlucht tot criminaliteit om in hun behoefte aan drugs te voorzien.

Verder wordt in het algemeen met de (internationale) handel in cocaïne zeer veel zwart geld verdiend. Dat komt weer terecht in het gewone betalingsverkeer en ontwricht het economisch evenwicht in de samenleving.