Gemeente Hilversum

Verleggen landingsbaan vliegveld

publicatiedatum: woensdag 28 mei 2008

Het college stelt aan gedeputeerde Moens van de Provincie Noord-Holland voor, om de besluitvorming over de baanverlegging uit te stellen tot eind van het jaar. Portefeuillehouder Ton Roerig vindt het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen en wil in de tussenliggende periode een breed gedragen bestuursakkoord bereiken. Hierin wordt de visie op het vliegveld uitgewerkt en zullen afspraken over het gebruik van het vliegveld moeten worden vastgelegd. Deze moeten worden gebaseerd op het huidige gebruik.

Wel woningen, niet méér overlast
De gemeente Hilversum vindt woningbouwplan Ter Sype van wezenlijk belang voor de totale woningbehoefte in de regio, zoals ook staat beschreven in het collegeprogramma. Daarom steunt de gemeente het plan van gemeente Wijdemeren tot woningbouw Ter Sype. Voorwaarde hierbij is dat de geluidsoverlast van het vliegverkeer boven Hilversum niet of nauwelijks mag toenemen. De huidige capaciteit van het vliegveld is binnen de geluidsnormen niet volledig benut. Volgens onderzoek leidt het gewijzigde banenstelsel waarschijnlijk niet tot meer overlast.

Het college verwacht dat een bestuursakkoord tussen bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland, gemeente Wijdemeren, gemeente Hilversum, de directie van het vliegveld en natuur- en milieuorganisaties extra waarborgen zal bieden. Ook volgt overleg met de provincie Utrecht en de Utrechtse regio, natuurorganisaties en bewoners.

Wie beslist wat?
De geluidscontouren van het vliegveld zijn de bevoegdheid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Na invoering van de nieuwe wet Luchtvaart (RBML) wordt dit bevoegdheid van de Provincie Noord-Holland. Vooruitlopend hierop treedt de gemeente in overleg met de Provincie Noord-Holland, om te voorkomen dat de capaciteit van het vliegveld niet verder wordt verruimd ten opzichte van de huidige situatie. Het voorstel is ter advisering aan het college geagendeerd voor de Discussie in de gemeenteraad van juni.