Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Verzelfstandiging sportcomplex Immerhornpolder steeds dichterbij

De sportverenigingen West-Frisia DP, Dindua, en DTS en het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen hebben een Intentieovereenkomst gesloten om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het sportcomplex Immerhornpolder te verzelfstandigen. Doelstelling is om het beheer en onderhoud van het sportcomplex onder te brengen in een afzonderlijke, nog op te richten beheersstichting. In deze nieuwe beheersvorm zien zowel de verenigingen als de gemeente veel voordelen.

Initiatief
Eind 2004 stond de gemeente voor een behoorlijke bezuinigingsoperatie. Een van de genomen besluiten betrof een extra huurverhoging van in totaal 28.000,--, gefaseerd in te voeren over 4 jaar, voor de sportverenigingen die gebruik maken van het sportcomplex Immerhornpolder. De verenigingen hebben toen zelf het initiatief genomen om het gesprek met de gemeente aan te gaan. Een boventrendmatige verhoging van de huur zette de exploitatie van de verenigingen immers zodanig onder druk, dat dit zou kunnen leiden tot een onverantwoorde verhoging van de contributies met het risico van leegloop van leden. De insteek van de verenigingen is dan ook geweest om de gemeentelijke doelstelling te bereiken door kostenreductie.

Intentieovereenkomst
In de overeenkomst wordt een aantal gezamenlijke punten benoemd die nog nader onderzocht moeten worden voordat tot een definitief besluit gekomen kan worden. De Intentieovereenkomst wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad wordt daarbij in de gelegenheid gesteld aanvullende wensen en overwegingen kenbaar te maken die bij de uitwerking van de overeenkomst een rol kunnen spelen. Een daartoe strekkend voorstel wordt in de raadsvergadering van dinsdag 24 juni 2008 behandeld.

In de Intentieovereenkomst worden in de aanhef de aanleiding, de overwegingen en de kaders weergegeven die geleid hebben tot deze overeenkomst (bezuinigingen, regiegemeente, behoud eigendom). De gezamenlijk uitgesproken intenties zijn:
de oprichting van een beheersstichting voor de exploitatie van het sportcomplex, waarin naast een lid van iedere vereniging, twee onafhankelijke leden zitting in het bestuur nemen; de stichting wordt volledig financieel verantwoordelijk voor het beheer van het complex (dagelijks en groot onderhoud evenals renovaties met cycli tot 10 jaar), en ontvangt daarvoor jaarlijks een budgetsubsidie van de gemeente;
te realiseren vernieuwingen aan het park vallen ook onder de stichting, doch eerst nadat een vernieuwingsplan door de gemeente is goedgekeurd;
het eigendom van het complex blijft bij de gemeente, de gemeente sluit een huurcontract voor onbepaalde tijd (optie BTW-belaste verhuur) met de op te richten beheersstichting; de gemeente laat vóór de overdracht een nulmeting uitvoeren door een onafhankelijke instantie en laat een meerjarenonderhoudsprogramma opstellen welke als basis dient voor het gemiddelde bedrag dat de gemeente jaarlijks als budget ter beschikking stelt aan de stichting; de beheersstichting sluit huurcontracten af met de verenigingen en eventuele andere gebruikers.

Nadere uitwerking
Nadat de gemeenteraad over de Intentieovereenkomst een besluit heeft genomen, zal tot een verdere uitwerking van de overeenkomst worden gekomen. Een belangrijke punt van nader onderzoek daarbij zal zijn, welk kwaliteitsniveau en welke middelen daarvoor beschikbaar gesteld kunnen worden aan de beheersstichting om de doelstellingen te kunnen realiseren. De sportvelden maken daarbij deel uit van de brede discussie over het onderhoud van de totale openbare buitenruimte. Op termijn zal de raad daar, onder afweging van belangen, en na een integrale afweging, een besluit over moeten nemen. Aangezien de Intentieovereenkomst een tussenstap is in het proces kan op deze discussie niet vooruit worden gelopen.

De raad zal over de gesloten Intentieovereenkomst op 24 juni 2008 een beslissing nemen.
Het totale raadsvoorstel is terug te vinden op de website: www.enkhuizen.nl
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl