Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
28 mei 2008 VO/FBI/19832

Onderwerp
huisvesting De Passie in Wierden

De Kamer heeft mij uitgenodigd voor een spoeddebat heden over de huisvesting voor De Passie in Wierden. Aanleiding hiervoor was de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 april jl. (nr. 200704577/1) in het beroep dat de gemeente Wierden had aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank Almelo. Ook is er gevraagd om een schriftelijke voorbereiding. Mede namens de minster van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) informeer ik u als volgt.

De uitspraak betrof het geschil rond de vaststelling van het begrotingsplafond voor huisvestingsvoorzieningen VO voor het jaar 2005 en de aanvraag voor huisvestingsvoorzieningen inzake de genoemde school voor datzelfde jaar. Voor het jaar 2006 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak, eveneens op 29 april jl., een overeenkomstige uitspraak gedaan (nr. 200704581/1). De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de hoger beroepen van de gemeente gegrond verklaard en geoordeeld dat de gemeente voor 2005 en 2006 het begrotingsplafond VO op nul mocht stellen en de aanvragen voor huisvestingsvoorzieningen voor De Passie mocht afwijzen.

De uitspraken betreffen de jaren 2005 en 2006, jaren waarin de school nog geen rijksbekostiging ontving. Zij zien dus niet op de huisvestingsbeslissingen van de gemeente met betrekking tot de jaren 2007 en 2008. De rijksbekostiging vangt voor De Passie aan met ingang van 1 augustus 2008. De gemeente dient uiterlijk op die datum huisvesting ter beschikking te stellen aan de school.

Omdat het hier gaat om een geschil tussen het schoolbestuur en de gemeente inzake de financiering en beschikbaarstelling van de huisvesting is het volgende van belang. De verantwoordelijkheid en het budget voor de huisvesting berust sinds 1 januari 1997 bij de gemeente; het budget is toegevoegd aan het gemeentefonds. Het gaat hier om een verplichte uitgave op grond van art 193 onder c. Gemeentewet.

blad 2/2

Mede naar aanleiding van het verzoek van de minister van BZK en mij was het college van GS Overijssel gestart met de taakverwaarlozingsprocedure. De uitspraak van de Afdeling heeft er toe geleid dat het college zich momenteel beraadt op het voortzetten van die procedure. Wij hebben het college verzocht hierover op korte termijn, uiterlijk 10 juni a.s., uitsluitsel te geven.

Uiteraard zal eerst dat moment moeten worden afgewacht. Echter niet uit te sluiten valt dat indien GS besluit om het voorzien in de taakverwaarlozing niet door te zetten, de minister van BZK zal overwegen om op grond van 121 Provinciewet maatregelen te nemen. Hoe dan ook het is duidelijk dat gestreefd dient te worden om de huisvesting van De Passie per 1 augustus 2008 te realiseren.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart