Essent investeert in gas en wind

28/05/2008 16:58

Essent N.V.

Essent investeert in gas en wind

Contract met General Electric voor bouw nieuwe 400MW CCGT gaseenheid Moerdijk

Arnhem, 28 mei 2008 - Essent gaat de komende jaren investeren in enkele grootschalige gasgestookte eenheden en windprojecten. De investeringen vloeien voort uit de strategische doelstellingen van Essent voor een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening. Om deze ambitie op langere termijn te realiseren, heeft Essent de ambitie om de emissies per kWh verder terug te dringen en het CO2 risico aanzienlijk te beperken.

De investeringen betreffen de volgende gas- en windprojecten:

Gaseenheden

Moerdijk centrale.

Vandaag heeft Essent een contract getekend met General Electric voor de bouw van een nieuwe 400MW gaseenheid in Moerdijk. Het betreft een ultramoderne CCGT-unit; een Combined Cycle Gas Turbine die elektriciteit genereert en de vrijgekomen restwarmte gebruikt voor extra productie van stroom via een stoomturbine. De nieuwe unit wordt naar verwachting eind 2011 opgeleverd. De totale capaciteit van de Moerdijk centrale groeit hiermee van de huidige 400MW naar 800MW.

Clauscentrale.

Binnenkort zullen ook de contracten voor de modernisering en uitbreiding van de Clauscentrale in Maasbracht worden getekend. De Clauscentrale zal in capaciteit groeien van 1280MW naar 1840MW.

Deze investeringen zorgen - naast de totale uitbreiding van 960 MW capaciteit - voor een ruime en structurele verbetering van zowel efficiency (van 39% naar 58%) als emissies (minus 50%).

Verder investeert Essent, zoals al eerder bekend is gemaakt, in de LNG-terminal Gate (Maasvlakte) en werkt Essent aan de ontwikkeling van een LNG-terminal in de Eemshaven (Groningen).

Windprojecten

Op het gebied van windenergie zet Essent de komende jaren in op de realisatie van een aantal onshore en offshore windparken.

Gezien dit accent op gaseenheden en windenergie heeft Essent besloten om de ontwikkeling van de hybride eenheid Amer 10 (Geertruidenberg) voorlopig op te schorten. Een aantal ontwikkelingen speelt hierbij een rol. Zo zijn de vooruitzichten als gevolg van het voorziene toewijzingsregime van CO2 emissierechten verre van positief en is er onzekerheid over de benodigde (langjarige) subsidie van biomassa. Om de warmteleveringen van het Amer warmtenet te kunnen blijven waarborgen, zal onderzoek worden gedaan naar levensduurverlenging van de bestaande eenheid Amer 8.

Op lange termijn kan de elektriciteitsvoorziening niet uitsluitend gebaseerd zijn op aardgas en wind. Daarom richt Essent haar aandacht ook op het volgende:


- Essent is een studie gestart naar de haalbaarheid van een geïntegreerde kolenvergasser

met een STEG (1) (IGCC (2)) in combinatie met de mogelijkheid om CO2 af te vangen en

op te slaan (CCS (3)).


- Voor Essent vormt duurzame biomassa (hout, agro-residuen) een belangrijke brandstof

voor de grootschalige productie van Groene Stroom.


- Essent blijft de ontwikkelingen op het gebied van kernenergie van zeer nabij volgen.

De grote vraag voor kernenergie is of, door bijvoorbeeld de CO2 problematiek, er

maatschappelijk en politiek draagvlak gaat ontstaan voor kernenergie. Zodra dit zal

gebeuren zal Essent, al dan niet met partners, een kernenergie project onderzoeken.

Op deze manieren denkt Essent op langere termijn de emissies per kWh verder terug te dringen en kan het CO2 risico aanzienlijk worden beperkt.

Over Essent

Essent is met een jaaromzet in 2007 van EUR 7,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft intussen ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.000 mensen


------------

(1) STEG = Stoom en Gasturbine eenheid

(2) IGCC = Integrated Gasifier Combined Cycle

(3) CCS = Carbon Capture and Storage





http://www.essent.nl




Essent