Humanistisch Verbond: haal vreemdelingen uit detentie

28/05/2008 16:59

Humanistisch Verbond

Vreemdelingen in detentie worden mishandeld, getreiterd en vernederd aldus een klokkenluider gisteravond in NOVA. Het ministerie van justitie ontkent dat er sprake is van structurele mishandeling. Het Humanistisch Verbond is geschokt over mogelijke mishandeling van deze kwetsbare groep mensen en roept de overheid op alternatieven te gebruiken om vreemdelingen ter beschikking te houden.

In Nederland verblijven volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie 1800 mensen in de vreemdelingenbewaring. Dit zijn niet alleen uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook mensen die hun status hebben verloren of geen geldige papieren hebben.

Vreemdelingendetentie is een bestuurlijke maatregel om mensen beschikbaar te houden voor de uitzettingsprocedure en het daaraan voorafgaande onderzoek. Omdat het tijdsbeslag van het onderzoek varieert, heeft de vrijheidsontneming van vreemdelingen geen vooraf vaststaande einddatum. De onzekerheid over de duur van de detentie -soms zelfs langer dan een jaar- en over wat daarna gaat gebeuren, levert gedetineerde vreemdelingen aanzienlijke psychische stress op. Dit maken humanistisch geestelijk verzorgers tijdens hun werk in de detentiecentra van dichtbij mee.

De spanning loopt ook op doordat gedetineerde vreemdelingen in meerpersoonscellen worden vastgehouden, zonder noemenswaardige mogelijkheden voor ontspanning of studie, met zeer beperkte medische zorg. Ook laten sanitaire voorzieningen vaak te wensen over. Deze spanningen leiden soms ook tot confrontaties met de bewakers. Het ministerie onderkent dit, maar zo schrijven zij in een reactie, een klacht is altijd mogelijk.

De realiteit is dat we te maken hebben met een uitwas van een politieke keuze: een penitentiaire oplossing, die goedkoop is. Bewakers worden van buiten aangetrokken, zijn kort, vaak slecht opgeleid en zijn niet opgewassen tegen hun taak: het 'bewaren' van mensen met een culturele diversiteit, die onder hoogspanning staan. Het verloop is groot. Door de huidige werving, selectie en opleiding van bewakers kunnen misstanden niet uitgesloten worden. Integendeel.

Hoewel de detentiecentra voldoen aan de wettelijke eisen, is daarmee de menselijkheid nog niet gewaarborgd. Bovendien is die wet van toepassing op criminelen. Het Humanistisch Verbond is van mening dat 'illegalen' niet als criminelen mogen worden behandeld.

Het Humanistisch Verbond vindt dan ook dat alternatieven als gesloten asielzoekerscentra, garantstellingen door derden, een intensieve meldingsplicht en elektronische bewaking, snel moeten worden onderzocht en ten uitvoer gebracht. De overheid zou naast juridische argumenten (we voldoen aan de detentienormen) en beheersbaarheid (lees kostenbesparing) moeten denken in termen van leefbaarheid en menselijkheid.

Maatregelen die leiden tot een langere detentie, zoals voorgesteld door de Europese Commissie, namelijk anderhalf jaar, moet de Nederlandse overheid dan ook niet ondersteunen, maar radicaal afwijzen. Haal deze vreemdelingen uit de cel.





http://www.humanistischverbond.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redacties,