Gemeente Oisterwijk

Kolkven wordt gelegaliseerd
28-05-2008
Aanlegsteiger Groot Kolkven wordt gelegaliseerd

Het college heeft besloten een aanlegsteiger aan het Groot Kolkven te legaliseren. In maart 2008 is Natuurmonumenten begonnen met de aanleg van een steiger aan het Groot Kolkven, omdat de hengelsportvereniging geen gebruik meer kon maken van het Belversven. De gemeente Oisterwijk constateerde echter dat Natuurmonumenten geen bouwvergunning had aangevraagd voor de aanleg van de steiger. Mede vanwege veiligheidsredenen is daarom een bouwstop opgelegd.

Opschoning Belversven

In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij heeft Natuurmonumenten in 2006 het Belversven opgeschoond omdat de biodiversiteit achteruit ging. Na de schoonmaak werd unieke flora ontdekt, waaronder gegolfd fonteinkruid en plat blaasjeskruid. Het gebruiken van dit ven voor de visvangst zou de unieke biodiversiteit beschadigen.

Nieuwe locatie voor Hengelsportvereniging

In overleg met het bestuur van de Hengelsportvereniging heeft Natuurmonumenten besloten om een andere vislocatie te zoeken, ook omdat het contract op het Belversven binnen twee jaar zou aflopen. Een gezamenlijke conclusie was dat het Groot Kolkven een geschikte plek is.

Aangezien er geen aanlegsteiger is aan het Groot Kolkven is deze steiger in opdracht van Natuurmonumenten in maart 2008 aangelegd. De sportvissers hebben een steiger nodig om hun boten aan te bevestigen. Omdat er geen bouwvergunning was aangevraagd, dreigen de vissers tussen wal en schip te vallen. Het college wilde hiervoor snel een oplossing.

Procedure

In mei 2008 heeft Natuurmonumenten de bouwvergunningaanvraag alsnog ingediend. Op 27 mei heeft het college, na de beoordeling van de bouwtekeningen, besloten dat de steiger wordt gelegaliseerd. Aangezien de steiger niet past binnen het bestemmingsplan buitengebied, zal door de gemeente een vrijstellingsprocedure worden opgestart. Zodra de procedure is afgerond kan de bouwvergunning worden verleend. In de tussentijd mogen de vissers al wel gebruik maken van de steiger.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon