Gemeente Woerden

Broedseizoen geopend in oeverzwaluwenwand Waterrijk

28 mei 2008

persbericht
In de pas aangelegde oeverzwaluwenwand bij de nieuwbouwwijk Waterrijk Woerden zijn minstens twintig paartjes oeverzwaluwen gesignaleerd. Zij hebben al gaatjes uitgegraven om te nestelen. De wand is eind maart geplaatst aan de oostkant van de natuurplas.
Oeverzwaluwen nestelen graag in zandhopen, vooral in de buurt van water. De gemeente Woerden heeft begin dit jaar een speciale wand laten aanleggen om de oeverzwaluwen, een bedreigde diersoort, een eigen plekje te geven in Waterrijk Woerden.

De 26 meter lange oeverzwaluwenwand is zo natuurgetrouw mogelijk. Het gaat om een rechte wand met een kern van zand, waar kunststof doeken omheen zitten. Het doek bevat gaatjes waardoor de vogels bij het zand kunnen komen en zelf nestjes kunnen graven. Groot zijn de nestjes niet, zo'n 8 cm doorsnee, maar wel vaak diep, tot ruim een meter.

Er zijn nu minstens 20 paartjes gesignaleerd, in totaal is er plek voor 110 nestjes. De wand bevindt zich in een stil moerasgedeelte, een meter of 8 vanaf de kant, waar voldoende voedsel aanwezig is in de vorm van insecten. Wie de wandelroute aan de oostkant van de natuurplas richting de Potterskade volgt, heeft een goed zicht op de wand.

Het broedseizoen voor oeverzwaluwen loopt van april tot september. Als de vogels zijn uitgebroed, halen vrijwilligers van de KNVV en IVN de nestjes leeg. In de winter kunnen dan de bacteriën afsterven, waarna in februari de nestjes weer met zand gevuld kunnen worden.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |