Gemeente Lochem


Actueel

B&W willen nieuw gemeentehuis aan de Hanzeweg

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met het bouwen van een nieuw gemeentehuis aan de Hanzeweg. Komend half jaar volgt nader onderzoek naar de mogelijkheden van meervoudig gebruik van het nieuwe gemeentehuis. Gedacht wordt aan zowel culturele als commerciële functies. Het college stelt zich eveneens achter de ontwikkelingsvisie 'Etalage naar de Toekomst'. Het nieuwe gemeentehuis speelt daarin een belangrijke rol.

Centraal in deze visie is het maken van een verbinding tussen het huidige centrum van Lochem en het Twentekanaal. Het bedrijventerrein Hanzeweg wordt daarbij omgevormd tot een zogeheten woonwerklandschap. Een gebied waar kleinschalige bedrijvigheid gecombineerd wordt met wonen en recreëren. Tussen dit woonwerklandschap en het bestaande centrum moet een 'Berkellandschap' ontstaan. Een gebied waarin de Berkel een belangrijkere rol krijgt. Al deze ontwikkelingen moeten een versterking betekenen, niet alleen voor het Lochemse centrum, maar voor de hele gemeente.

Eén gemeentehuis is efficiënter
Het in stand houden van de huidige twee gemeentehuizen in Lochem en Gorssel brengt veel ongemak en kosten met zich mee. In de huidige locaties moet veel geïnvesteerd worden om ze geschikt te maken voor de toekomst. Door de reisafstand gaat veel werktijd verloren. Het is efficiënter als bestuurders en ambtenaren in één gebouw werken. In het nieuwe gemeentehuis kan de dienstverlening verder verbeterd worden. Het college overweegt in Gorssel een serviceloket open te houden. De twee buitendiensten van de gemeente komen niet in het gemeentehuis. Die in Gorssel op de Hoofdstraat 14 blijft daar. Voor de buitendienst in Lochem wordt een nieuwe gemeentewerf elders gebouwd.

Meervoudig gebruik
Het college van B&W heeft op dit moment nog te weinig inzicht in alle aspecten van een multifunctioneel gemeentehuis om de raad te vragen zich hierover uit te spreken. Het college wil in de toekomst de mogelijkheid openhouden om sociaal-culturele instellingen, in combinatie met commerciële voorzieningen, onder te brengen in het nieuwe gemeentehuis. Mede daarom willen B& W naar een flexibel bouwconcept, als basis voor de ontwerpfase. Dit houdt in dat de werkruimten voor de medewerkers flexibel ontworpen moeten worden. Verder worden de vergaderruimten, raadszaal en andere ruimten zodanig ontworpen, dat zij later door andere organisaties te huren of gebruiken zijn. Ook moet het mogelijk zijn dat bij krimp of groei van het ambtelijke apparaat ruimtes kunnen worden afgestoten of toegevoegd.

Etalage naar de Toekomst
Burgermeester en wethouders willen de Etalage-visie verder laten uitwerken. Hierbij gaat het om de volgende uitgangspunten en kenmerken:
* Het centrum van Lochem krijgt aan de noordzijde een verbinding met het Twentekanaal, door de ontwikkeling van een Berkellandschap aan de Noorderbleek en een Werklandschap op het bedrijventerrein Hanzeweg.
* Etalage naar de Toekomst moet en zal de binnenstad van Lochem versterken en toegankelijker maken. Dan zijn hier voorzieningen nodig die vernieuwend zijn en geen concurrentie vormen voor de functies van de binnenstad, zoals winkels en horeca.
* Deze fysieke verbinding kan het beste rechtstreeks gemaakt worden, dat wil zeggen via de wijk Noorderbleek. Via een langzaam-verkeerbrug over de Berkel naar het nieuwe gemeentehuis en het werklandschap. Die zou over vijf jaar gerealiseerd moeten worden.
* Om de fysieke verbinding te maken is sloop van circa 20 woningen nodig. De woningen in de Noorderbleek zijn over een tijdje aan vernieuwing toe. De totale vernieuwing van de wijk duurt 10 tot 20 jaar. Het een en ander dient te gebeuren in zorgvuldig overleg met Spectrum Wonen en de bewoners in het gebied.
* Het is de ambitie om in het tussengebied de Berkel, die nu een ondergeschikte rol speelt, op termijn leidend te laten worden bij de herontwikkeling van dit gebied.
* Het is de ambitie om het verouderde bedrijventerrein Hanzeweg, tussen de Haalmansweg en de stuw over de Berkel, te vernieuwen en om dit te doen door het terrein te veranderen naar een werklandschap, waar gewerkt maar ook gewoond kan worden en waar het prettig verblijven en recreëren is.
* De ontwikkeling van een werklandschap gebeurt met respect voor de bestaande bedrijven aan de Hanzeweg en zal de huidige bedrijfsvoering van de bedrijven aan de overzijde van het Twentekanaal (Kwinkweerd) niet belemmeren;

Raadsbesluit
De gemeenteraad beslist 30 juni aanstaande of zij het voorstel van B&W overneemt. Bij groen licht start de planfase voor het gemeentehuis en de 'Etalage''. Het duurt dan nog tussen de vier en zes jaar voor het nieuwe gemeentehuis er staat en de verhuizing kan plaatsvinden. In aanloop naar 30 juni houdt de gemeenteraad op 16/17 juni nog een openbaar Ronde-Tafelgesprek over deze onderwerpen.