Radboud Universiteit Nijmegen


Bijna kwart van jongeren drinkt meer dan goed voor ze is

Datum bericht: 28 mei 2008

Over het algemeen gaat het goed met de jeugd van Nederland. De meeste jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn erg gelukkig. Maar er is ook een groep waarmee het niet goed gaat: 24 procent van de jeugd drinkt vaak en veel alcohol, 10 procent is eenzaam en brengt veel tijd door op het internet en MSN en 8 procent vertoont delinquent gedrag: ze vechten, bedreigen, vernielen en stelen. Daarbij is sprake van overlap: de helft van de jeugdige delinquenten is ook een zware drinker.

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van dr. Maerten Prins van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Meer dan 15.000 jongeren deden mee aan een online enquête over hoe zij zich gedragen en waar zij hun grenzen stellen op een aantal gebieden: alcoholgebruik, opvattingen, vrijetijdsbesteding, jeugdcultuur, religie, seksualiteit, roken en gokken.
Het onderzoek wordt woensdag 28 mei gepresenteerd op het Grenzenfestival op de Radboud Universiteit in aanwezigheid van jongeren. Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin neemt vanmiddag het eerste exemplaar van het onderzoek in ontvangst. Het jongerenonderzoek en het Grenzenfestival maken deel uit van de viering van het 85-jarig bestaan van de Radboud Universiteit.

De forse drinker (24,2 procent)
Gemiddeld drinken jongeren op hun 13^e voor het eerst alcohol. Evenveel jongens als meisjes drinken, en tussen 12 en 14 jaar drinken zelfs meer meisjes dan jongens. Maar áls jongens drinken, dan doen ze dat vaker en dan drinken ze meer. 18 procent van de jongeren zijn binge drinkers: ze drinken meer dan vijf glazen per keer. Excessief alcoholgebruik (minstens één keer per week drinken, minstens zes glazen per keer en minstens twee keer dronken geweest in de afgelopen maand) komt voor bij 24 procent van alle jongeren. Het komt vaker voor bij jongens, oudere jongeren, mbo'ers, autochtone jongeren en jongeren waarvan de ouders vaak alcohol drinken.

De eenzame internetter (9,8 procent)
Jongeren zitten gemiddeld 2,8 uur per dag aan de computer, waarvan 2,3 uur op MSN. MSN is een zegen en een vloek: via MSN kunnen jongeren beter over hun gevoelens praten, andere jongeren versieren, nieuwe mensen leren kennen, maar tegelijkertijd gebruiken ze er grovere taal, schelden ze eerder en lopen ze de kans bedreigd of gepest te worden. Paradoxaal genoeg zijn jongeren vaker eenzaam als ze langer op MSN zitten. Omgekeerd geldt ook dat juist jongeren die zich eenzaam voelen meer gaan MSN'en en dat leidt blijkbaar niet tot vermindering van de eenzaamheid. Eenzaam internetgedrag komt vaker voor bij meisjes (12,4 procent) dan bij jongens (7,2 procent) en bij jongeren uit autoritaire gezinnen (20 procent), bij jongere jongeren (tot 15 jaar) en bij jongeren met een lagere opleiding: bijna 20 procent van de jonge meisjes op het vmbo behoort tot de eenzame internetters.

De jonge delinquent of het ettertje (7,8 procent) Delinquent of agressief gedrag komt voor bij bijna 8 procent van de Nederlandse jongeren. Het komt vaker voor bij jongens (10 procent) dan bij meisjes (5,6 procent), bij jongeren onder de 15, bij vmbo-leerlingen, bij Turkse en Marokkaanse jongeren (13,6 procent) en dan met name bij Turkse en Marokkaanse jongens (18,7 procent) en bij jongeren uit gezinnen met een onverschillige opvoedingsstijl (13,2 procent).

De problematische drugsgebruiker (0,5 procent)
Van de jongeren tussen 12 en 18 jaar gebruikt 11,6 procent softdrugs. Dat is 2,6 procent meer dan het Trimbos Instituut vond in 2007 en het percentage is daarmee terug op het hoge niveau van 1996. Jongeren die softdrugs gebruiken, zijn gemiddeld op hun 14^e begonnen. Slechts 2 procent gebruikt harddrugs. Jongeren die harddrugs gebruiken, zijn daar al op hun 13^e mee begonnen. Van de harddruggebruikers zijn vooral vmbo'ers veelgebruikers (2,7 procent gebruikt wekelijks, tegenover 1,1 procent bij vwo'ers). Problematisch drugsgebruik komt vooral voor bij jongens (24,6 procent, tegen 18 procent bij meisjes), mbo'ers (38,4 procent) en bij jongeren uit gezinnen met een onverschillige opvoedingsstijl (34,4 procent).

Gelukkige jongeren
ver het algemeen gaat het dus goed met de jeugd van Nederland. Dat sluit aan bij eerder onderzoek (2003) dat Nederlandse jongeren de gelukkigste jongeren van de Westerse wereld zijn. Jongeren zijn erg gelukkig met hun leven en waarderen dat met het cijfer 7,7. Verreweg de meeste jongeren wonen thuis bij beide ouders, waarvoor ze respect en waardering hebben, ze hebben veel vrienden en ze doen het goed op school. Jongeren zijn het eens met de grenzen die ouders hun opleggen en ze willen die regels later ook doorgeven aan hun eigen kinderen. Tweederde van de Nederlandse jongeren vertoont geen risicogedrag. Meisjes zijn iets minder gelukkig dan jongens. Marokkaanse en Turkse jongeren zijn iets minder gelukkig dan autochtone jongeren. Marokkaanse en Turkse meisjes zijn het minst gelukkig: 15 procent van hen is zelfs ongelukkig (geeft hun leven een onvoldoende). Jongeren die met beide ouders wonen, zijn iets gelukkiger dan jongeren van gescheiden ouders.

Weg met de generatiekloof
Van een generatiekloof lijkt geen sprake: de meeste jongeren gehoorzamen hun ouders en nog meer jongeren zien in hun ouders een voorbeeld. Dat er geen sprake is van ernstige conflicten tussen jongeren en hun ouders hangt volgens de onderzoekers samen met de manier waarop ouders hun kinderen tegenwoordig opvoeden. Ouders die dat niet goed doen, komen in de problemen. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor de ouders. De meeste jongeren worden autoritatief opgevoed: ouders geven hun kinderen steun, maar stellen daarbij ook eisen. Pedagogen zien dit als de beste opvoedingsstijl omdat ze kinderen opvoedt tot onafhankelijke en zelfbewuste jongeren.

De deugd van tegenwoordig. Onderzoek naar jongeren en hun grenzen, dr. Maerten Prins, dr. Cor van Halen en studenten cultuur- en godsdienstpsychologie.

Op de website van de Radboud Universiteit staat een zelftest waarmee jongeren kunnen vaststellen tot welke type zij horen.Naar de online zelftest