Gemeente Oldenzaal


Oproep aan maatschappelijke organisaties te reageren

gepubliceerd op : 28-5-2008

De concept-beleidsagenda Wmo is afgerond. Meedoen staat hierin centraal. De komende jaren wordt daarbij extra nadruk gelegd op het organiseren van een goede basis voor collectieve voorzieningen.

Het uitgangspunt is dat de collectieve voorzieningen toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen. Tevens wordt in dit concept-vierjarenplan accent gelegd op het opzetten en ontwikkelen van netwerkstructuren met name met ouderen en mensen met meervoudige problematieken. Diverse instellingen hebben een bijdrage ge-leverd aan deze beleidsagenda Wmo. Echter, de gemeente roept de overige organisaties ook op: reageer op dit concept!

Sinds 2007 is de Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) van kracht. In de Wmo staat het begrip verantwoordelijkheid centraal. De eigen verantwoordelijkheid van individuele burgers, de verantwoordelijkheid van de sociale netwerken rondom burgers en de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke overheid. Een belangrijke taak die de gemeente via de Wmo heeft gekregen is het leggen van verbindingen tussen de verschillende werkvelden van de Wmo. Hoe de taakvelden verbonden kunnen worden, staat beschreven in de beleidsagenda.

"Bij de start van de Wmo hebben de overname en aanbesteding van de hulp bij het huishouden, de vorming van het Wmo-loket, de subsidieregelingen vanuit de AWBZ en de opstelling van de Wmo-visie prioriteit gekregen. Deze punten zijn afgerond of worden de komende tijd verder uitgewerkt" vertelt verantwoordelijk wethouder Termijtelen. "In de concept-beleidsagenda Wmo worden nieuwe prioriteiten gesteld. Het versterken van de mantelzorg en de vrijwilligersonder-steuning krijgt voorrang. Tevens wordt het Wmo-loket verbreed en verdiept. De ontwikkeling van de sociale kaart zal met prioriteit opgepakt worden. Tevens willen wij onze netwerken en de ketensamenwerking ontwikkelen".

Onderdelen van de concept-beleidsagenda zijn besproken met organisaties en instellingen waarmee de gemeente contacten onderhoudt in het kader van de Wmo-regelgeving. "De Wmo is van ons allemaal. Daarom roepen wij maatschappelijke organisaties en instellingen op om te reageren op de beleidsagenda" zegt wethouder Termijtelen. De reacties worden verwerkt in een nota die opgenomen wordt in de beleidsagenda Wmo.

Na de beleidsagenda zal in overleg met betrokken organisaties een uitvoeringsagenda worden opgesteld waarin de hoofdlijnen voor de uitwerking van het beleid voor komende jaren is opgenomen.