Gemeente Oldenzaal


Ontwikkeling gezondheidsplein Oldenzaal

gepubliceerd op : 28-5-2008

Provincie Overijssel, het ziekenhuis MST, de zorginstellingen Zorgfederatie Oldenzaal (locatie Mariahof), Zorggroep Sint Maarten-Gereia, Woonmaatschappij WBO en de gemeente Oldenzaal hebben vandaag een intentieovereenkomst ondertekend.

Met deze verklaring geven de organisaties aan dat zij samen een plan willen ontwerpen waarin beschreven staat hoe het gebied dat gelegen is tussen de Prinses Beatrixstraat, Prins Bernhardstraat, Spoorstraat en Wilhelminiastraat te Oldenzaal ontwikkeld zal moeten worden. Het einddoel is het zorgaanbod en de stedelijke omgeving in Oldenzaal te versterken.

Gedeputeerde Rietkerk zet zijn handtekening onder de intentieovereenkomst. Links de heer Kingma van het MST en rechts wethouder Rob Welten.

De gemeente Oldenzaal kent een verzorgingsfunctie voor het Noordoostelijke deel van Twente. Dit uit zich in de aanwezige voorzieningen, zoals het ziekenhuis MST, de zorginstellingen Zorgfederatie Oldenzaal, locatie Mariahof en Zorggroep Sint Maarten-Gereia. Deze instellingen zijn naast elkaar gevestigd. Dit gebied, het noordelijke deel van de herontwikkeling van de stationsomgeving van Oldenzaal (Oldenzaal Centraal), kan daarom met recht het Gezondheidgebied Oldenzaal genoemd worden.

De genoemde instellingen, de Woonmaatschappij WBO, de gemeente Oldenzaal en de provincie Overijssel zien vanuit hun eigen verantwoordelijkheden mogelijkheden om de bestaande gezondheidszorgvoorzieningen verder te versterken, te moderniseren en de onderlinge samenwerking te bevorderen. Tegen die achtergrond bestond de behoefte om de individuele plannen op elkaar af te gaan stemmen.

Door de intentieovereenkomst te ondertekenen wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de betrokken partijen onderstreept. Tevens wordt de intentie uitgesproken gezamenlijk gebouwen te willen ontwikkelen, de bereikbaarheid te willen vergroten, het parkeren en de (openbare) ruimte in en rondom het gezondheidsplein te willen ontwikkelen.

Door het onderschrijven van de intentieverklaring wordt aangegeven gezamenlijk dit ambitieus en samenhangend ontwikkelingsplan voor het genoemde gebied te willen maken. Dit plan zal voor 1 juli 2009 zijn afgerond, met een tussenevaluatie eind 2008.

Om verder inhoud te geven aan de afzonderlijke plannen werd na de ondertekening een werkconferentie gehouden. Daarbij werden de plannen en vervolgstappen in detail met elkaar besproken.