Leefbaar Rotterdam


woensdag, mei 28, 2008

40 miljoen extra naar cultuur

Wethouder Kaya gaat de komende vier jaar jaarlijks 10 miljoen extra besteden aan kunst en cultuur. Dit besluit kwam na de vakkundig geregisseerde ophef van de laatste maand over het budget voor de sector en de verdeling van die middelen over de sector. Leefbaar Rotterdam is tegen de extra uitgaven en ziet liever dat Kaya met de integratieproblematiek aan de slag gaat.

De ophef over het budget voor de kunst- en cultuursector en de verdeling van de middelen ontstond na het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). Na eerder een brandbrief te hebben gestuurd over het beschikbare budget, gaf deze raad in zijn advies aan dat, gezien dit budget, de bijdragen voor onder andere de Kunsthal, Lantaren/Venster, het Gergiev Festival, Metropolis, Dunya en het Zomercarnaval maar geschrapt moesten worden. Zo werd de indruk gewekt dat deze instellingen en festivals zouden verdwijnen, als er geen extra geld bij zou komen.

Het voorgestelde beeld is uiteraard misleidend. De genoemde instellingen en festivals zijn voor Rotterdam van grotere betekenis dan het merendeel van de clubjes waarvoor de RRKC wel geld beschikbaar wilde stellen. Waar het maken van andere keuzes logisch zou zijn geweest, besloot de RRKC ze als drukmiddel te gebruiken in de strijd voor extra budget en de sector speelde het spel vakkundig mee. De PvdA-coalitie stond uiteraard direct klaar om de subsidiekranen verder open te draaien.

Leefbaar Rotterdam is als altijd uiterst kritisch wanneer het om het verstrekken van subsidies gaat. De culturele sector zou wat Leefbaar betreft veel efficiënter met de verkregen middelen om moeten springen. Ook de meerwaarde van een deel van het cultuuraanbod wordt betwijfeld. Volgens raadslid Anton Molenaar gaat er sowieso al genoeg geld naar de sector. Nu wordt ieder incentive om efficiënter te gaan werken weer de kop in gedrukt.

Leefbaar ziet liever dat het geld terug naar de hardwerkende belastingbetaler gaat, maar dat zit er met dit geldverkwistende PvdA-bestuur niet in. Eerder werden voorstellen om de hoge winsten van Eneco en Evides, bedrijven waar de gemeente grootaandeelhouder van is, terug te geven aan de burger al verworpen.