FNV

28-5-2008 FNV: teleurstelling over plannen Donner

De FNV is voor een actief beleid om langer doorwerken te stimuleren. Maar de voorstellen van minister Donner leveren daaraan helaas geen goede bijdrage.

De plannen van Donner bevatten geen recht op langer doorwerken, en bovendien wordt het probleem van concurrentie en verdringing tussen werknemers van boven en beneden de 65 jaar niet opgelost.

Vandaag stuurt Donner de notitie over zijn plannen, die hij vorig jaar al aankondigde, naar de Tweede Kamer. In de discussienota `Men is zo oud als men zich voelt' stelt de CDA-minister dat doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd normaler zou moeten worden.

De FNV Vakcentrale is een warm voorstander van actief beleid om langer door werken te stimuleren. We verschillen wel van mening over de manier waarop dat bereikt moet worden.

Al in juni 2007, tijdens de Participatietop, hebben de vakorganisaties en werkgeversorganisaties een hele serie voorstellen besproken en vastgesteld met het kabinet. De grote winst is vooral te behalen bij de groep onder de 65 jaar, met name bij oudere werklozen die met geen mogelijkheid meer aan de bak komen. Werknemers ouder dan 65 zijn al goedkoper omdat er veel minder premies hoeven te worden betaald.

De minister stelt voor om de loondoorbetaling bij ziekte terug te brengen tot de periode die nodig is om alsnog AOW aan te vragen, ongeveer zes weken. De werknemer heeft nu recht op loondoorbetaling tijdens ziekte voor een periode van 24 maanden. Volgens Donner zou dat teruggebracht kunnen worden tot circa 6 weken. De FNV vindt dit voorstel te mager, en beraadt zich momenteel in de Stichting van de Arbeid over een afgewogen voorstel op dit punt. In de Stichting van de Arbeid zijn werknemers- en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd.

Volgens de vakcentrale FNV is er juist winst te behalen als de grootste belemmering wordt aangepakt: het verplichte ontslagmoment op de 65-jarige leeftijd. Als de minister werknemers een steun in de rug wil geven is het goed om het wettelijk recht vast te leggen dat degenen die dat willen langer mogen doorwerken. Bovendien zou de Minister moeten regelen dat er geen concurrentie en verdringing tussen loonkosten en arbeidsvoorwaarden ontstaan tussen de werknemers ouder en jonger dan 65 jaar.

Steeds meer werknemers gaan er vanuit dat zij tot hun 65e door zullen werken. Weliswaar stimuleert de minister de werkgevers om meer oog te hebben voor de groep die na 65 nog door wil werken. Tegelijkertijd verzuimt hij een signaal af te geven om ook in te zetten op gezond en veilig werken voor de categorie werknemers onder 65 jaar. De FNV vindt dat werkgevers juist fors in de employability van deze categorie zouden moeten investeren. Ook al knelt het op de arbeidsmarkt, nog steeds zijn de kansen op werk van oudere werklozen uiterst miniem.

Het voorstel om de mogelijkheid te creeren om de AOW later in te laten gaan dan 65 jaar, heeft volgens de FNV geen voordelen en zal zorgen voor een enorme complexe bureaucratie. De minister signaleert zelf al dat werknemers die langer willen doorwerken hun AOW zelf op kunnen sparen. Vanwege de genoten rente is dat ook nog eens gunstiger dan de 5% per jaar die de minister daarvoor terug gaat geven.

Meer lezen over het plan van Donner >>