Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 28 mei 2008

ZN Logo

Zorgverzekeraars blij met meer ruimte voor onderhandelingen met ziekenhuizen

Het kabinet wil zorgverzekeraars en ziekenhuizen meer ruimte geven voor onderhandelingen over de prijzen van behandelingen. De ruimte voor vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg (het zogenaamde B-segment) wordt uitgebreid van 20% naar 34%. De zorgverzekeraarssector is daar positief over. Meer onderhandelingsruimte op het punt van prijzen van behandelingen betekent dat zorgverzekeraars hun inkooprol verder kunnen invullen. Zij kunnen daardoor nog beter zorgen voor kwalitatief goede en betaalbare zorg voor hun verzekerden. Het risico dat zorgverzekeraars gaan dragen, de verwerking van de kapitaallasten van ziekenhuizen en de administratieve organisatie zijn nog wel punten van aandacht.

Met de uitbreiding van het B-segment van 20% naar 34% kunnen zorgverzekeraars nog beter zorg voor hun verzekerden inkopen. Met de extra ruimte voor vrije prijsvorming kunnen zorgverzekeraars en ziekenhuizen gerichter afspraken maken over kwaliteit, doelmatigheid, innovaties, meer ketenzorg en betere toegang. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt overigens dat de ziekenhuizen nog een doelmatigheidsslag kunnen maken.

In juli presenteert de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) haar evaluatie van de ontwikkelingen in het B-segment. Daarbij kijkt de NZa, naast prijs en volume, ook naar kwaliteit en transparantie. Naar verwachting zal uit de evaluatie blijken dat de prijs- en volumeontwikkeling beheerst verloopt en dat de transparantie toeneemt. Er is voor de verzekerde dus meer te kiezen. Reeds bekende cijfers wijzen in die richting. De zorgverzekeraars gaan er dus vanuit dat de uitbreiding realistisch is, ook voor wat betreft het tijdspad dat daarvoor is voorzien.

De zorgverzekeraars plaatsen wel enkele kanttekeningen bij de huidige ontwikkelingen. Eén daarvan heeft betrekking op de verhoging van de risicodragendheid van zorgverzekeraars. Voorzover zorgverzekeraars invloed kunnen uitoefenen op de kosten en deze kunnen beheersen, kan meer risico worden gelopen. Het is daarbij essentieel dat alle veranderingen goed en tijdig worden verwerkt in het vereveningsmodel dat de sector hanteert. Dat is met VWS zo afgesproken. De zorgverzekeraars vragen aandacht voor de kapitaallasten van de ziekenhuizen. Het gaat daarbij om historisch gegroeide verschillen tussen ziekenhuizen op het punt van de investeringen en gebouwen. Die werken door in de prijsstelling en zorgen voor ongelijke uitgangssituaties. Er is nu geen level playing field. Zorgverzekeraars achten het noodzakelijk dat VWS voor deze situatie uiterlijk op 1 oktober 2008 een oplossing heeft gevonden.

Zorgverzekeraars vinden dat de administratieve organisatie van ziekenhuizen op orde moet zijn. Dat is nog niet zo. Er is nog altijd discussie over de correctheid van rekeningen van DBC's (Diagnose Behandel Combinaties) en er is nog steeds onzekerheid over de werkelijke kosten in de afgelopen jaren. Dat moet uit de wereld om ervoor te zorgen dat het DBC-systeem duurzaam de transparantie op gaat leveren die met de ontwikkeling en implementatie ervan was beoogd.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland