D66

Versterk onze economie: stimuleer innovatie kleine bedrijven

28 mei 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham vraagt het kabinet vandaag de innovatie bij kleine bedrijven beter te stimuleren. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) blijft Nederland achter als het gaat om innovatie, omdat de subsidie voor innovatie veel bureaucratie met zich meebrengt. Kleine bedrijven kunnen hierdoor slecht van de regeling gebruik maken en de Nederlandse economie lijdt daaronder.

Het baart Van der Ham zorgen dat bureaucratie kleine bedrijven verhindert om te innoveren: "Hierdoor loopt Nederland achter in Europa op het gebied van innovatie, terwijl het juist onze ambitie moet zijn om voorop te lopen. Voor de 21ste eeuw hebben we slimme bedrijven nodig."

Van der Ham vraagt het kabinet snel te reageren op het rapport van de WRR, omdat het kabinet andere knelpunten in de Nederlandse economie laat voortbestaan door onderlinge ruzie. Innovatie is minder omstreden en daarom vraag Van der Ham het kabinet snel te handelen: "Het kabinet doet heel weinig aan het bevorderen van de arbeidsparticipatie. Dat is jammer, maar laten we niet bij de pakken neer zitten. Innovatie is ook een belangrijke motor van economische groei. Laten we de sociaal-economische stilstand van het huidige kabinet doorbreken door een forse impuls te geven aan innovatie. De WRR doet een voorzet, ik vraag het kabinet die in te koppen."

Van der Ham wil voor in de zomer een reactie van het kabinet.