Radboud Universiteit Nijmegen


Nederlandse jongeren overwegend gelukkig, kleine groep ervaart veel problemen

Datum bericht: 28 mei 2008

Over het algemeen gaat het goed met de jeugd van Nederland. Maar er is ook een groep met problemen: 24 procent van de jeugd drinkt vaak en veel alcohol, 10 procent is eenzaam en brengt veel tijd door op het internet en MSN, en 8 procent vertoont delinquent gedrag. Daarbij is sprake van overlap: de helft van de jeugdige delinquenten is ook een zware drinker. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Maerten Prins van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. De gegevens zijn afkomstig uit een online onderzoek onder 13.000 jongeren.

Jongeren zijn erg gelukkig met hun leven en waarderen dat met het cijfer 7,7. Verreweg de meesten wonen thuis bij beide ouders, voor wie ze respect en waardering hebben, ze hebben veel vrienden en ze doen het goed op school. Jongeren zijn het eens met de grenzen die ouders hun opleggen en ze willen die regels later ook doorgeven aan hun eigen kinderen. Tweederde van de Nederlandse jongeren vertoont geen risicogedrag.

Geen sprake van generatiekloof
Van een generatiekloof lijkt geen sprake: de meeste jongeren gehoorzamen hun ouders en nog meer jongeren zien in hun ouders een voorbeeld. Dat er geen sprake is van ernstige conflicten tussen jongeren en hun ouders hangt volgens de onderzoekers samen met de manier waarop ouders hun kinderen tegenwoordig opvoeden. Ouders die dat niet goed doen, komen in de problemen. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor de ouders. De meeste jongeren worden autoritatief opgevoed: ouders geven hun kinderen steun, maar stellen daarbij ook eisen. Pedagogen zien dit als de beste opvoedingsstijl omdat ze kinderen opvoedt tot onafhankelijke en zelfbewuste jongeren.

School, religie uiterlijk, sport, tv, roken en seks
* Meer dan de helft van de jongeren maakt hun huiswerk en haalt goede cijfers. Meisjes zijn iets braver dan jongens. Kinderen met autoritatieve ouders doen het het best. Ze maken vaker hun huiswerk en halen vaker goede cijfers. Kinderen met onverschillige ouders doen het uitgesproken slecht op school: 41 procent maakt huiswerk, 48 procent haalt goede cijfers, 30 procent spijbelt en 6 procent is wel eens geschorst.

* Religie speelt geen grote rol in het leven van jongeren: ruim 70 procent zegt dat religie niet belangrijk is in hun leven. Van de wel gelovigen is 26 procent rooms-katholiek en 5 procent islamitisch.

* Nederlandse jongeren zijn tolerant jegens religie en bijna de helft vindt dat iedereen moet kunnen doen waar hij of zij zelf zin in heeft. Minder tolerant zijn ze over de multiculturele samenleving: 40 procent vindt dat er te veel allochtonen in Nederland wonen.

* Bijna een op de drie meisjes is ontevreden over haar eigen lichaam. 40 procent volgt een dieet en 7,5 procent overweegt plastische chirurgie.

* De helft van de jongeren sport meerdere keren per week. Gemiddeld kijken ze meer dan twee uur per dag televisie. Een op de vijf jongeren rekent zichelf tot een jeugdcultuur, waarbij hiphop de meest genoemde is.

* Een op de vijf jongeren rookt. Een kwart heeft wel eens gegokt voor geld.

* Gemiddeld gaan Nederlandse jongeren op hun 15de voor het eerst kussen en tongzoenen en op hun 16de hebben ze voor het eerst seks.

Jongeren kunnen zelf online testen tot welk type jongere ze horen:naar de online zelftest