l.asp nbcode: nb04 nb09 nl00 bron: Senternovem authentiek: ja log: 20080528:18:21 terminator SENTERNO.SCR lead_org: Op 22 mei vond het Congres Kostenverhaal Bodemsanering plaats in het Spaansche Hof in Den Haag. Ruim 120 afgevaardigden van overheid en bedrijfsleven discussieerden hier over de financiering van afz: Senternovem


28-05-2008 | Congres Kostenverhaal Bodemsanering blikt vooruit

Op 22 mei vond het Congres Kostenverhaal Bodemsanering plaats in het Spaansche Hof in Den Haag. Ruim 120 afgevaardigden van overheid en bedrijfsleven discussieerden hier over de financiering van bodemsanering. Centraal stonden de vragen: Wat kun je leren van het verleden? En wat betekent dit voor de toekomst? De organisatie was in handen van TMA (Tijdschrift voor Milieuschade en Aansprakelijkheidsrecht) en opdrachtgever Bodem+ samen met Uitgever Sdu.

Afrekenen met het verleden, investeren in de toekomst? De overheid heeft de sanering van ernstig vervuilde bodem op grote schaal aangepakt. Daarbij is geprobeerd om de kosten zoveel mogelijk op de vervuilers te verhalen. Uitgangspunt was een gedeelde financiële verantwoordelijkheid van overheid en bedrijfsleven. Voor de meeste oude verontreinigingen heeft de rechtspraak van de Hoge Raad een streep door de rekening gehaald: bij verontreinigingen van vóór 1 januari 1975 zijn bedrijven niet verplicht te betalen. Ook de wetgever sprak zich bij wetsherziening over de 'erfenisverontreinigingen' uit.

Lessen leren uit het verleden
De laatste jaren hebben zich nieuwe vragen aangediend. Het ministerie van VROM wil dat de spoedeisende locaties vóór 2015 gesaneerd zijn. Het nemen van eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid en cofinanciering van saneringskosten, staat daarmee opnieuw op de agenda. In 2007 heeft de Algemene Rekenkamer al een kritische terug- en vooruitblik op de financiering van de bodemsanering geworpen. Het ministerie van VROM heeft begin 2008 met de Tweede Kamer de evaluatie van Kostenverhaal bodemsanering afgerond. Zowel overheid als bedrijfsleven kan lessen leren uit het verleden. Tijdens het congres kwam aan de orde welke lessen dat zijn en wat die betekenen voor duurzame financieringsalternatieven in de toekomst. De deelnemers vonden het congres zeer geslaagd en van hoog niveau.

Meer informatie

Kostenverhaal