Nieuw-Vlaamse Alliantie


Automatisch uitstel voor elektronische belastingaangifte (28/05/08)

Kamerlid Peter Luykx (N-VA) heeft een wetsvoorstel klaar om boekhouders en privé-personen die hun belastingen aangeven via Tax on Web, tijd te geven tot 31 oktober. Dit wetsvoorstel werd mee ondertekend door de Kamerleden Jan Jambon (N-VA) en Hendrik Bogaert (CD&V).

De jaarlijkse rush voor de accountants komt er weer aan. De voorbije jaren kregen de leden van het Instituut voor Accountants en Belastingsconsulenten die gebruik maakten van Tax on Web, telkens uitstel tot 31 oktober voor de belastingaangiften van hun cliënten. Omdat dit uitstel elk jaar opnieuw per ministeriële omzendbrief verleend moest worden, verkeren accountants in de onzekerheid of zij opnieuw van dit noodzakelijke uitstel gebruik kunnen maken. Bovendien houdt deze gedeeltelijke toekenning van uitstel een discriminatie in ten opzichte van de belastingplichtigen die zelf hun aangifte doen via Tax on Web.

Peter Luykx heeft een wetsvoorstel ingediend om de uiterste termijn van elektronische aangiften van personen- en vennootschapsbelasting voorgoed vast te leggen op 31 oktober. Dit wetsvoorstel moet de accountants de kans bieden om hun werk beter te spreiden en degelijk af te werken. Bovendien is er de eenvoudige vaststelling dat de termijn van 30 juni enkel haalbaar is indien alle documenten voor de opmaak van de belastingaangifte beschikbaar zijn, wat niet het geval is. Het uitstel van de termijnen wordt tot algemene tevredenheid al enkele jaren toegestaan. Het is een impliciete overeenkomst tussen de administratie en de professionele gebruikers van deze toepassing. Met dit wetsvoorstel zal de indiening van de elektronische aangifte automatisch uitgesteld worden tot 31 oktober.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be