Nieuw-Vlaamse Alliantie


Boetes TAK-militanten fnuiken vrije meningsuiting (28/05/08)

Op maandag 14 april voerden militanten van het Taal Aktie Komitee actie tegen de nieuwe voordracht van de niet-benoemde burgemeesters aan de gemeenteraad van Wezembeek-Oppem. Een aantal actievoerders werden toegelaten tot de raadszaal en, na het maken van hun protest, administratief aangehouden. Een grotere groep van actievoerders die vreedzaam buiten stonden te wachten, werd echter zonder concrete aanleiding en op een zéér hardhandige manier opgepakt. Eén actievoerder werd daarbij werkonbekwaam geslagen. N-VA-kamerlid Jan Jambon uitte al eerder zijn ongenoegen over de werkwijze bij minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

Bovendien kregen de actievoerders ook een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) ten belopen van 150 euro per arrestant aangesmeerd. In totaal komen de boetes neer op zon 3000 euro. De aanwezige actievoerders stellen echter dat de zogenaamde vaststellingen in het proces verbaal absoluut niet gebaseerd zijn op de ware feiten en dat er nooit één iemand verhoord is geworden.

Jan Jambon ondervoeg dan ook opnieuw minister Dewael over deze gang van zaken. Bij de invoering van de GAS was het de bedoeling om de zogenaamde kleine criminaliteit die het parket meestal zonder gevolg klasseerde, toch niet onbestraft te laten. Van beknotting van de vrije meningsuiting was echter toen geen sprake. En juist tot dat doel gebruikt de zelfverklaarde burgemeester François van Houbrouck (FDF) deze sancties. Dit betekent zoveel als het monddood maken van elk Vlaams protest tegen de onwettige daden van de niet-benoemde burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel.

Minister Dewael beriep zich op de scheiding der machten om zich niet uit te spreken over de procedure. Hij wees er ook op dat er steeds beroepsmogelijkheden zijn bij de Raad van State en de politierechtbank. Desalniettemin benadrukte minister Dewael zijn bedenkingen bij het gebruik van het gemeentereglement van Wezembeek-Oppem om de grondwettelijke rechten en vrijheden te fnuiken.

Jan Jambon is zeer tevreden met de reactie van minister Dewael. De actievoerder kan niets anders ten lasten worden gelegd dan het gebruik maken van hun grondwettelijke recht op vrije meningsuiting én het aanklagen van een onwettelijke situatie. Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker zal hierop aansluitend een vraag stellen aan Vlaams minister Marino Keulen.

Auteur:
Jan Jambon
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be