empengemeenten

Rapport "Duurzame kempen? De triple-p monitor voor de Kempen

gerard.JPG

Op woensdagavond 28 mei 2008 werd bij de Rabobank in Bladel het rapport Duurzame Kempen? De Triple P monitor voor de Kempen gepresenteerd.

In het rapport wordt de huidige stand van zaken van de Kempen gepresenteerd langs de lijnen people, planet en profit. Onder het motto als wij proate vur us kènder werd vervolgens gediscussieerd over de toekomst van de Kempen en de behoefte aan een gezamenlijke visie en actieprogramma. Al snel werd duidelijk dat de Kempen veel te verliezen heeft. Of positief geformuleerd veel te winnen heeft. Een gezamenlijke strategische visie, burgerparticipatie en creatief denken bij de invulling en het behoud van het landschap draagt bij aan een rooskleurige toekomst. Een toekomst die met de aanstaande driedubbele vergrijzing, de ontgroening en het gebrek aan ruimte voor bedrijventerreinen de komende jaren zeker onder druk komt te staan.
Wethouders Harry Goossens (Bladel), Toon Antonis (Reusel-De Mierden) en Jacques van Vlerken (Eersel) deden in hun bijdrage een oproep om vooral mee te denken en mee te doen in het verder stappen zetten naar behoud van een duurzame Kempen. Het rapport onderstreept met de koopstromen, de structuur en het grondgebruik het evenwicht en de vergelijkbaarheid van de vijf Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Een gezamenlijke strategische visie voor de toekomst zou ook van daaruit een logische stap zijn. Aanwezig waren raadsleden, colleges en experts uit bedrijfsleven, onderwijs, welzijnsinstellingen en gezondheidsorganisaties. Burgemeester Severijns, voorzitter van de koepel van de vijf Kempengemeenten, ontving als opdrachtgever voor het onderzoek het eerste exemplaar van het door Rabobank Nederland opgestelde rapport van Johan van Dijk van Rabobank de Kempen-West. De opkomst was bijzonder goed en de sfeer was echt Kempisch. Gastvrije ontvangst, binnen door de achterdeur en als afsluiting van de avond een optreden van volkszanger Gerard van Maasakkers. Hij wist de sentimenten aan te wakkeren met onder andere het lied hier hoor ik thuis. Dit werd door alle aanwezigen uit volle borst meegezongen.

* rapport triple p.pdf