Ingezonden persbericht


Rotterdam, 28 mei 2008

KAMEELTJE GEBOREN
Op maandag 26 mei is in alle vroegte een kameeltje geboren in Blijdorp. De moeder is Greet. Met mooi weer mag het jong al samen met zijn moeder naar buiten op de Mongoolse steppe. De bevalling is niet gepland en komt ook een beetje onverwacht. Blijdorp heeft namelijk geen hengst, zodat er geen rekening mee werd gehouden dat kameel Greet drachtig was. Zij behoort tot een groepje kamelen die vorig jaar naar Blijdorp kwam, omdat zij niet mochten doorreizen naar hun bestemming (een Engelse dierentuin) in verband met de uitbraak van blauwtong-ziekte. Eenmaal in Blijdorp bleken twee andere vrouwtjes hoogzwanger en bevielen kort na aankomst. Van moeder Greet was bekend dat zij pas een dood jong had gekregen. Onbekend was, dat zij zeer kort daarna (en nog voordat zij in Blijdorp was) nog even snel was gedekt! In april van dit jaar vonden de verzorgers in Blijdorp dat Greet wel erg dik begon te worden en mogelijk ook zwanger was, hoe vreemd dit ook leek. En nu dus, circa 13 maanden na de dekking, is het bewijs geleverd met de geboorte van een gelukkig gezond jong.

In het Azië-deel zijn ook andere jonge dieren te zien, zoals een banteng (Indonesisch wild rund, een kuifhert en (met een beetje geluk) vissende katten.

ROOFDIERENGEBOUW IN BLIJDORP GENOMINEERD VOOR 1 MILJOEN!

Het roofdierengebouw in Diergaarde Blijdorp is een van de 16 monumenten die genomineerd is voor het televisieprogramma "Restauratie" bij de AVRO i.s.m. de BankGiro Loterij. In acht afleveringen worden deze monumenten, die hard toe zijn aan een restauratie, aan de kijker voorgesteld. Blijdorp komt in de eerste aflevering op woensdag 15 oktober aan bod. Na de uitzending krijgt de kijker de kans om via de telefoon of per sms op zijn favoriete gebouw te stemmen. Tijdens de grote finale op 10 december kan er weer worden gestemd en dan wordt duidelijk welk gebouw uiteindelijk het felbegeerde bedrag van circa 1 miljoen ontvangt. Er ligt inmiddels een restauratieplan klaar.

Het roofdierengebouw is ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit is dezelfde architect die in 1938 de opdracht kreeg om een hele nieuwe Diergaarde te ontwerpen in de polder Blijdorp. De Rotterdamse Diergaarde was toen de eerste dierentuin die als een geheel door een architect was ontworpen. Sedert de bouw is het gebouw altijd in gebruik geweest als roofdierenverblijf. De westzijde was vele jaren voor de leeuwen bestemd, de oostzijde voor de tijgers. Pas enkele jaren geleden zijn de tijgers naar de nieuwe 'Aziatische tijgerkreek' verhuisd, hebben Aziatische leeuwen het westelijk deel ter beschikking gekregen en huisvest het oostelijk deel nu gevlekte hyena's. De hyena's zullen het roofdierenverblijf spoedig verlaten en hun intrek nemen in het nieuwe hyenaverblijf in het savannegebied dat nu nog in aanbouw is. Vanaf dat moment hebben de Aziatische leeuwen het rijk alleen. De kelder is altijd de plek geweest voor de technische installaties, die door de jaren heen telkens wel zijn vernieuwd en aangepast. Bijzonder is dat het roofdierengebouw met enkele kleine aanpassingen nog heel goed geschikt is voor het houden van roofdieren anno 2008. Maar architect Van Ravesteyn was zijn tijd ook ver vooruit.

Data en voorwaarden van het tv-programma kunnen nog veranderen. Volg de nieuwste informatie t.z.t. op: www.diergaardeblijdorp.nl

GIEREN WEER TERUG IN BLIJDORP
In Blijdorp zijn weer gieren te zien, na vijftien jaar afwezigheid. Blijdorp is, als erkende EAZA-dierentuin, benaderd om een aantal gieren op te nemen nadat er in 2005 in Italië een grote groep gesmokkelde roofvogels in beslag was genomen. Inmiddels heeft de Rotterdamse Diergaarde in totaal 14 gieren ontvangen: 6 Rüppells gieren en 8 kapgieren. De Rüppells gier is een van de grotere giersoorten met een spanwijdte van rond de 2,40 meter. De dieren wegen gemiddeld zo'n zeven kilo. Ze leven in een groot gebied ten zuiden van de Sahara. De kapgier i
s kleiner en lichter. Opvallend is hun kale kop die goed van pas komt bij alle 'vieze klusjes' die zij opknappen. Gieren zijn immers aaseters en om die reden hebben zij een zeer nuttige functie in de natuur als 'opruimers'. Zonder hen zouden kadavers langdurig blijven liggen en een bron van ziektes kunnen vormen.

De vogels zijn tijdelijk ondergebracht in de grote vliegvolière in het Azië-gedeelte. In 2009 verhuizen zij naar een nieuwe, ruime volière die naast het savannegebied wordt gebouwd. Hoewel de (Afrikaanse) gieren nu nog niet echt op het 'juiste' plekje zitten (in het Azië-deel), kunnen ze door hun aanwezigheid wel de aandacht vestigen op het gruwelijke lot dat hun Aziatische verwanten op dit moment treft: vergiftiging. Zo'n 25 jaar geleden zwierven er nog miljoenen rond in India, Pakistan en Nepal. De gieren vervulden een zeer belangrijke rol in het opruimen van de honderduizenden kadavers van met name koeien die in India op straat liggen. Sinds het economisch beter gaat in India worden zieke koeien vaker met medicijnen behandeld door een dierenarts. Een veel gebruikt medicijn is Diclofenac (pijnstiller en ontstekingsremmer), dat helaas zeer giftig is voor gieren. Eind jaren '80 werden de eerste gevolgen zichtbaar en ging de gierenstand achteruit. In de jaren negentig zette deze trend door en inmiddels is meer dan 97% procent van de gieren in India verdwenen.

Hoewel het met de gieren in Afrika nog redelijk gaat, zijn er ook hier bedreigingen door vergiftiging, jacht, stroperij, maar ook electrocutie door slecht beveiligde hoogspanningsmasten. Gezien de lage voortplantingssnelheid van gieren is herstel van de populatie vaak niet mogelijk.

In Europa gaat het de laatste jaren gelukkig veel beter, hoewel er wel weinig gebieden zijn waar voldoende wild leeft om als natuurlijke voedselbron te dienen. Gieren leven hier dan ook meestal van dode huisdieren (met name schapen) die achterlaten worden op het land. Blijdorp heeft in het verleden diverse vale gieren gefokt, die uitgezet zijn in het wild. In 1992 kwam een einde aan het houden van vale gieren. Hoewel de fokresultaten prima waren, kon de huisvesting niet meer voldoen aan de nieuwe normen. Met de komst van de Afrikaanse gieren en met een ruime nieuwe volière in het vooruitzicht, maakt Blijdorp weer een nieuwe start.

INSECTENWEEKEND IN BLIJDORP:
31 mei en 1 juni
Na een succesvolle eerste editie in 2007 organiseert Diergaarde Blijdorp zaterdag 31 mei en zondag 1 juni weer een insectenweekend. Van 12 tot 17 uur kunnen bezoekers in en om de Vlinderkas in aanraking komen met de meest uiteenlopende insecten en spinnen. Niet alleen onze eigen enthousiaste verzorgers staan paraat met enorme komeetstaartmotten en bloedzuigende wantsen (de nieuwste hulpjes van onze dierenarts), ook zijn allerlei externe deskundigen uitgenodigd om geleedpotigen een beter imago te bezorgen. Zo komt er een specialist in vogelspinnen, een kenner van kevers en staat ook de Vlinderstichting paraat om te bewijzen dat onze inheemse vlinders net zo bijzonder zijn als hun exotische neefjes in Blijdorp. Uiteraard kun je je bij deze specialisten ook vergapen aan levende (vogel)spinnen, vlinders en kevers. Een van de meest indrukwekkende 'gasten' in het insectenweekend is ongetwijfeld de reusachtige Herculeskever. Verder verzorgt Hommeles in de kijkhut van de Weidevogelvolière kleine workshops voor kinderen waarbij zij leren op welke manieren zij vlinders kunnen verleiden hun tuin of balkon te bezoeken.

NOG MEER JONG GRUT
In de weidevogelvoliere, die in het Jubileumjaar is geopend, is het een bedrijvigheid van vanjewelste. Veel vogels zijn aan het broeden, zoals de kemphanen, kluten, smienten en wintertalingen. Opvallend zijn de kleurige bijeneters die af en aan vliegen om een goede nestelplek te creëren in een speciale kleiheuvel. Bij de tureluurs, kieviten en zomertalingen zijn al jongen geboren. Bijzonder is dat de weidevogels in Blijdorp gewoon aan je voeten lopen, terwijl je in de natuur meer moeite moet doen
om ze te ontdekken.
Blijdorp heeft de Trekvogelvolière gebouwd omdat van veel soorten weide- en trekvogels de aantallen teruglopen en omdat veel stadskinderen nog nooit een levende kievit of grutto gezien hebben. Educatie en natuurbescherming zijn twee belangrijke doelstellingen van de Diergaarde.

KIKKERKRAAMVISITE EINDELIJK MOGELIJK:
zeldzame blauwe pijlgifkikkertjes
De zeldzame pijlgifkikkertjes die in februari zijn geboren, zijn sinds vandaag eindelijk voor het publiek zichtbaar. Speciaal voor hen is de Kikkerhoek in de Rivièrahal uitgebreid. Na vele jaren was Blijdorp er weer in geslaagd om blauwe pijlgifkikkers te kweken. Zo hoopt de Diergaarde bij te dragen aan de overleving van deze unieke en ernstig bedreigde kikkersoort, die in het wild uitsluitend voorkomt in Suriname. Men schat het totale aantal blauwe pijlgifkikkers daar op zo'n 1000 tot 1500 en dat is extreem weinig! Alleen al door dat kleine aantal dieren moet deze bijzondere kikkersoort worden beschouwd als ernstig bedreigd in zijn voortbestaan.
De kweek met de blauwe pijlgifkikkers sluit mooi aan op het door de EAZA (Europese dierentuinvereniging) voor 2008 uitgeroepen 'Jaar van de kikker'. Als gevolg van de internationale amfibieëncrisis spannen de Europese dierentuinen zich dit jaar extra in voor de wereldwijd ernstig in hun voortbestaan bedreigde amfibieën (kikkers, padden en salamanders).

Je kunt de kikkers niet alleen moreel steunen door op Kikkerkraamvisite te gaan, maar ook door het Kikkerdrilcircuit te volgen. Een speurtocht langs praktisch alle kikkers in en om Blijdorp. De speurtocht (inclusief potlood en speelgoedkikkertje) kost 2 euro en de opbrengst gaat uiteraard naar de campagne. Daarnaast vindt op 21 juni de Kikker Cross plaats. Teams uit van medewerkers uit alle NVD-dierentuinen zullen zich rennend, fietsend, kruipend, springend en steppend naar Dierenpark Amersfoort begeven. Dit om aandacht te vragen voor het Kikkerjaar en om dankzij sponsoring geld in te zamelen.

WERELD OCEAANDAG IN BLIJDORP:
7 en 8 juni
In het weekend van 7 en 8 juni besteedt Blijdorp aandacht aan de Wereld Oceaandag. In het Oceanium zijn er verschillende activiteiten. In de Haaienzaal wordt een film vertoond over zeepaardjes. In het publiekslaboratorium kun je deze intrigerende dieren en soms piepkleine dieren in levende lijve bewonderen. In het Kelp-aquarium is een bestuurbare camera die een bijzonder kijkje tussen het kelp biedt. Kinderen ontvangen in het publiekslab het Wereld Oceaan Paspoort. Hiermee kunnen ze 'burger van de oceaan' worden. Het paspoort staat vol met tips hoe ze zelf kunnen meehelpen aan een schoon en veilig milieu voor waterdieren en -planten. Het Wereld Oceaan Paspoort wordt internationaal verspreid maar sinds kort is er ook een Nederlandse versie.
In het Oceanium lopen diverse theaterfiguren rond, verkleed als octopus, vis of duiker. Uiteraard wordt ook aandacht gevraagd voor duurzame visvangst. Diergaarde Blijdorp volgt voor zowel bezoekers als dieren de groene viswijzer.