Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht
28 mei 2008

De dorpspomp ontgroeid, maar de wijkraden zijn nog lang geen instituut

De tien Utrechtse wijkraden zijn de dorpspomp ontgroeid, maar zijn nog lang geen instituut in het gemeentelijk besluitvormingsproces. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit het debat "de wijkraden: van dorpspomp tot instituut?", dat Stadspartij Leefbaar Utrecht op 19 mei jongstleden organiseerde. Met name de informatievoorziening vanuit de gemeente naar de wijkraden laat te wensen over; regelmatig worden informatiestukken niet of met maanden vertraging aangeleverd, zodat het uitbrengen van een advies aan het college of een haastklus wordt, of helemaal niet meer mogelijk is. Daarnaast zijn er grote verschillen te constateren in de beschikbare faciliteiten en de medewerking vanuit het gemeentelijk apparaat.

De wijkraden zijn sinds vijf jaar een adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders, zij mogen zowel gevraagd als ongevraagd advies uitbrengen over zaken die in de eigen wijk spelen. De wijkraden bestaan dan ook uit wijkbewoners en ondernemers die in de wijk gevestigd zijn.

Stadspartij Leefbaar Utrecht komt binnenkort met voorstellen om de positie van de wijkraden in het gemeentelijk besluitvormingsproceste versterken en de randvoorwaarden voor de wijkraden te verbeteren.


---- einde persbericht ----
Noot voor de pers: