Ingezonden persbericht

Grebbelinie in de kijker
Fotowedstrijd stimuleert beleving en waardering van groene verdedigingslinie

Bent u een fotografisch talent, heeft u een digitale camera of komt u wel eens bij de Grebbelinie? Doe dan mee met de fotowedstrijd "kijk op de Grebbelinie" en maak met uw foto kans op mooie prijzen. Bovendien kan uw foto onderdeel zijn van een tentoonstelling die een jaar langs verschillende locaties rond de Grebbelinie reist.

Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar beleving van de Grebbelinie te fotograferen en van een beschrijving te voorzien. Deelname is mogelijk in de vier categorieën natuur en landschap, cultuur en historie, recreatie en water. Inzendingen zijn mogelijk tot 24 augustus 2008 via de website www.grebbeliniefotowedstrijd.nl. Op deze website zijn behalve het wedstrijdreglement ook de ingezonden foto's te bekijken.


De Grebbelinie boven water!
De Grebbelinie, een 60-kilometer lange militaire verdedigingslinie, slingert als een groen lint door het oosten van de provincie Utrecht en door het westen van de provincie Gelderland. Deze linie is in de achttiende eeuw aangelegd om de vijand uit het oosten tegen te houden.
Nog steeds is goed te zien hoe de Grebbelinie van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort naar Spakenburg loopt.
Ook overgebleven forten, dijken en sluizen herinneren daar nog aan. De linie ligt er op veel plekken verscholen in het landschap. Terwijl de cultuurhistorie en de prachtige natuur de Grebbelinie zo bijzonder maken.
Om de verborgen kwaliteiten van de linie voor iedereen weer zichtbaar en herkenbaar te maken, wordt de Grebbelinie 'boven water gehaald'. Dat is het doel dat de provincie Utrecht met het uitvoeringsprogramma 'De Grebbelinie boven water! nastreeft, samen met provincie Gelderland, twaalf gemeenten, het waterschap, Staatsbosbeheer, IVN Consulentschap Utrecht en vele andere organisaties in het gebied.