Opsporingsbericht : Oost-Europese bende actief in regio Antwerpen (opsporingsreconstructie in TELEFACTS Crime (VTM) op 28/05/08)

De politie vraagt - op verzoek van de procureur des Konings van Antwerpen - om volgende oproep tot getuigen te verspreiden : De politie en het parket van Antwerpen zijn een Oost-Europese dievenbende op het spoor die in 6 maanden tijd al een twintigtal slachtoffers heeft gemaakt, altijd buitenlandse toeristen. De dieven geven zich uit als politiemensen, tonen vluchtig een kaart of badge, en gaan er na een korte fouille vandoor met het cash geld van hun slachtoffers. Ze maken gebruik van huurwagens en opereren vanuit Brussel waar ze in goedkope hotels anoniem kunnen logeren. Er zijn 2 modus operandi :

1) De dieven duiken op in de buurt van de automarkt aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Ze volgen de mensen die van de markt terugkomen en die cash geld op zak hebben.
Ze stellen zich voor als politieagenten en zoeken drugs, narcotica, zeggen ze. Ze beginnen een grondige controle van hun slachtoffers en van hun wagen. In feite zijn ze op zoek naar cash geld en eenmaal ze dat hebben gevonden gaan ze er onmiddellijk vandoor. De politie kreeg al 8 aangiften van gelijkaardige feiten. De dievenbende bestaat uit 3 of 4 mannen die gebroken Engels spreken. Tijdens een overval op 12 april, reden ze met een Renault Laguna met Franse nummerplaat, beginnend met 5565XZ.
(2 robotfoto's)
Van 2 van de valse agenten kon een robotfoto worden gemaakt : De baas van de bende is 25 à 30 jaar oud. Hij is normaal gebouwd en ongeveer 1m80 groot.
Een ander bendelid is tussen 30 en 35 jaar. Hij is ongeveer 1m70 groot.
Meent u de mannen te herkennen, neem dan contact op met de politie.
2) De politie vermoed dat dezelfde dievenbende ook actief is in het centrum van Antwerpen, meer bepaald in de diamantwijk. Daar worden hun slachtoffers eerst aangesproken door een bendelid die gewoon de weg vraagt. Dan duiken plots 2 of 3 andere mannen op. Ze tonen een kaart en bevelen een controle. Ook hier zijn de dieven op zoek naar cash geld.
Op dit moment zijn al 9 gelijkaardige feiten bekend. (2 foto's)
Bij één van deze overvallen verloor één van de bendeleden zijn jas met gsm en persoonlijke papieren. De politie kon alzo 2 van de bendeleden identificeren. Misschien heeft u hen gezien of weet u waar ze verblijven.
Het gaat om 2 Roemenen :

- Constantin NITESCU, 26 jaar oud en struis gebouwd.
- Florin DUMITRU, 29 jaar oud en slank.
Heeft u nuttige informatie over deze dievenbende, aarzel dan niet contact op te nemen met de speurders. Alle tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119.
E-mailen kan ook via opsporingen@politie.be
Discretie wordt gewaarborgd.