Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

De Theatercompagnie speelt De Koopman van Venetië
in regie van Theu Boermans
met Pierre Bokma in de rol van Shylock
een voorstelling over hebzucht en vreemdelingenhaat

In het Venetië van 'De Koopman van Venetië' is geld de maat van alle dingen. Met geld wordt liefde bedoeld en met geld wordt macht bedoeld. Het kwaad heet in dit stuk hebzucht en iedereen is erdoor aangestoken. Regisseur Theu Boermans onderzoekt de (on)mogelijkheid van integratie van andersdenkenden en anders levenden in het blanke kapitalistische mannenbolwerk dat Venetië is. Hoe ver kan haat mensen brengen? En wat gebeurt er als de liefde door de dwang van het geld wordt geregeerd?

Korte inhoud
In de christelijk/liberale handelsstaat Venetië geldt in alle opzichten de ijzeren wet van het kapitaal. Hier is de man alleenheerser. Achter de horizon, in Belmont, wonen de vrouwen. Het is een geliefd reisdoel voor alleenstaande heren, want de rijke Portia (Katja Herbers) zoekt een echtgenoot. Bassanio (Mike Reus) wil graag een gok wagen, maar hij heeft geen geld. En zonder geld kun je je niet vertonen in Belmont.
Wel is hij bevriend met Antonio (Jappe Claes), de rijkste koopman van Venetië. Deze global player beschikt op dit moment ook niet over liquide middelen, maar heeft daarvoor in de plaats rijk beladen schepen op alle wereldzeeën varen. Die zouden garant moeten kunnen staan voor een lening bij de joodse bankier Shylock(Pierre Bokma). Wanneer Shylock aarzelt, moet Antonio kiezen tussen financiële overmoed en zijn vriendschapsgevoelens voor Bassanio. Onder het motto 'Alles wagen', de strijdkreet van de handelsstaat Venetië, biedt Antonio Shylock een pond van zijn eigen vlees aan als onderpand voor de lening.
Dit is een aanbod dat Shylock ten diepste beledigt en veracht - zowel op menselijk als op maatschappelijk vlak. Het maakt van hem het cliché van de barbaarse jood. Maar het is ook een aanbod dat hij niet kan weigeren: Shylock is een rijk bankier die zijn jood-zijn nooit heeft verborgen. Dat is hem jarenlang op de meest gruwelijke vernederingen komen te staan. De wet verbiedt hem als jood aan de handel in Venetië deel te nemen. Zijn enige mogelijkheid om in het handelscircuit te overleven is in de rol van geldverschaffer, die bovendien nog rente vraagt. Dit laatste maakt van hem een nog grotere outcast in een Venetië dat zichzelf graag ziet als een vrolijke, vrije, in genereuze broederlijkheid levende gemeenschap.
Wanneer de arrogante Antonio zijn lening niet kan terugbetalen, ziet Shylock het uur van zijn wraak gekomen. Hij eist het pond levend vlees 'uit de buurt van het hart' van de Venetiaan op. Maar dan komt de gemeenschap snel en meedogenloos in actie tegen deze enge, vijandige, zichzelf uitsluitende vreemdeling. Ze wist hem uit.

Tekst: William Shakespeare
Vertaling: Tom Kleijn

Regie: Theu Boermans
Spel: Pierre Bokma, Benja Bruijning, Jappe Claes,
Katja Herbers, Mike Reus, Harry van Rijthoven e.a

Tournee 24 oktober t/m 23 december > bij sommige theaters zijn nu al kaarten verkrijgbaar > Meer informatie > www.theatercompagnie.nl