Ingezonden persbericht

Nieuwe directeur Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum

Eerste opdracht: een nieuw cultuurhistorisch bedrijf vormen

Op 1 juni wordt Tom van Slooten benoemd tot directeur van Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum Heerlen. De Gemeente Heerlen geeft hem een eerste uitdagende opdracht mee; het vormen van een nieuw cultuurhistorisch bedrijf uit de combinatie van archieven en musea. Dit is een unieke samenvoeging in Limburg.

Uniek Limburgs project

Tom van Slooten is reeds en blijft directeur van Rijckheyt. Het te vormen bedrijf waarin een archiefinstelling (Rijckheyt) en historische musea (Thermenmuseum en Kasteel Hoensbroek) samengaan is uniek in Limburg. "In heel Nederland zijn slechts enkele voorbeelden te zien van zo'n samenwerking, waaronder Tresoar in Leeuwarden. In Limburg zijn we de eerste. De te vormen drie-eenheid ligt voor de hand, aangezien wij ons alle drie richten op het regionale verleden en dat versterkt elkaar; die kracht gaan we bundelen en benutten. De historie van onze leefomgeving is te lezen in de archieven van Rijckheyt en lijfelijk te ervaren in het Thermenmuseum en in Kasteel Hoensbroek" aldus Tom van Slooten. Tom van Slooten is sinds 1996 werkzaam bij de Rijckheyt en sinds 2005 als directeur.

Musea en archief
In het Thermenmuseum beleeft de bezoeker het Romeins Heerlen van weleer; hier zijn onder meer de restanten van een gigantisch Romeins badhuis te zien en staat de eeuwenoude 'Askist van Bocholtz' tentoongesteld. Kasteel Hoensbroek is een museumkasteel; hier zijn meer dan veertig authentiek ingerichte vertrekken te bewonderen. Daterend van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw. Rijckheyt is het gemeentearchief voor Brunssum, Heerlen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal en Gulpen-Wittem.

Meer informatie over de instellingen: www.rijckheyt.nl, www.kasteelhoensbroek.nl, www.thermenmuseum.nl

---- --