Radboud Universiteit Nijmegen

Nederlandse jongeren gelukkig, kleine groep heeft veel problemen
Bijna kwart van jongeren drinkt meer dan goed voor ze is

Over het algemeen gaat het goed met de jeugd van Nederland. De meeste jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn erg gelukkig. Maar er is ook een groep waarmee het niet goed gaat: 24 procent van de jeugd drinkt vaak en veel alcohol, 10 procent is eenzaam en brengt veel tijd door op het internet en MSN en 8 procent vertoont delinquent gedrag: ze vechten, bedreigen, vernielen en stelen. Er is sprake van overlap: de helft van de jeugdige delinquenten is ook een zware drinker.

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van dr. Maerten Prins van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Meer dan 15.000 jongeren deden mee aan een online enquête over hoe zij zich gedragen en waar zij hun grenzen stellen op een aantal gebieden: alcoholgebruik, opvattingen, vrijetijdsbesteding, jeugdcultuur, religie, seksualiteit, roken en gokken.
Het onderzoek wordt woensdag 28 mei gepresenteerd op het Grenzenfestival op de Radboud Universiteit in aanwezigheid van jongeren. Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin neemt vanmiddag het eerste exemplaar van het onderzoek in ontvangst. Het jongerenonderzoek en het Grenzenfestival maken deel uit van de viering van het 85-jarig bestaan van de Radboud Universiteit.

Zie bijgevoegd persbericht.

Het onderzoek is later vandaag te vinden op www.ru.nl/persberichten

Noot voor de pers:
Bets Berntsen
Wetenschapsredactie, afd. Communicatie
Radboud Universiteit Nijmegen
tel. (024) 361 59 61 / 361 60 00
De link voor de media
www.ru.nl/onderzoek
Comeniuslaan 6, kamer 00.63