Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen en Erven Spee sluiten akkoord

Sittard-Geleen, 28 mei 2008 - Het college van B&W van de gemeente Sittard-Gelleen en de Erven Spee hebben een akkoord bereikt over de locatie Ringovenstraat. Als de gemeenteraad in juni zijn fiat geeft, komt er een einde aan een meer dan tien jaar oude kwestie.

De gemeente Sittard-Geleen koopt de eigendommen en rechten van de Erven Spee aan de Ringovenstraat. Ook krijgen de Erven Spee een vergoeding voor de gemaakte (ontwikkel)kosten. In totaal gaat het om een bedrag van 1,1 miljoen euro.

,,Ik ben blij dat in deze langslepende kwestie nu voor de Erven Spee een bevredigende oplossing tot stand is gekomen,' zegt wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Maar ook de gemeente kan een dossier sluiten dat door de jaren heen de nodige hoofdbrekens veroorzaakt heeft.'

De vaststelling van de retailstructuurvisie, in februari van dit jaar, door de gemeenteraad heeft de onderhandelingen met de Erven Spee in een stroomversnelling gebracht. Uit die retailstructuurvisie blijkt onder meer dat er aan de Ringovenstraat geen plaats is voor een supermarkt. Daarmee rekening houdende - en tevens dde wens van de raad in gedachte houdende dat het gebied Ringovenstraat opgewaardeerd moet worden - zijn beide parrtijen het eens geworden over een oplossing.

Het oorspronkelijk plan - daterend uit het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ­- gging uit van de vestiging van een buurtsuper met een maximaal netto-vloeroppervlak van 700 vierkante meter. Om verschillende redenen is er nooit daadwerkelijk gebouwd, hoewel onder meer de raad van de voormalige gemeente Geleen in 2000 en de raad van Sittard-Geleen in 2004 nog besloten dat er aan de Ringovenstraat een supermarkt moest komen.

De gemeente koopt nu dus de eigendommen van Spee aan de Ringovenstraat en zal die gebruiken bij de (her)ontwikkeling van de Burgemeester Lemmensstraat en omgeving.

De Erven Spee trekken een eerder ingediende schadeclaim van 1,3 miljoen euro in en hebben afgesproken ook in de toekomst geen juridische procedures meer te voeren tegen de gemeente Sittard-Geleen.

De overeenkomst tussen de gemeente Sittard-Geleen en de Erven Spee wordt getekend nadat de gemeenteraad in juni de jaarrekening 2007 heeft vastgesteld. In de voorbereiding op de gemeenteraadsvergadering komt de overeenkomst aan de orde in de commissie EMWW.

---



Gemeente Sittard-Geleen