Provincie Overijssel
Zwolle, 28 mei 2008

Overijssel werkt aan een mooi, leefbaar en veilig IJssellandschap
1,9 Miljoen euro voor grondsanering voormalige puinstort De Enk

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen 1,9 miljoen euro beschikbaar voor het opruimen van bouw- en sloopafval in het gebied De Enk, in de Fortmonderwaarden bij Olst. Tussen 1976 en 1986 is in een voormalige kleiwinput 38.000 kubieke meter puin gestort, waaronder asbesthoudend materiaal. De sanering is nodig omdat in het gebied een aantal nevengeulen langs de IJssel wordt aangelegd, met nieuwe natuur.

Het betreft hier een niet urgente sanering, die niet bedreigend is voor de volksgezondheid. In de put zijn vooral materialen als steen, glas, plastic en hout gestort. Het was niet mogelijk de kosten te verhalen op de voormalige eigenaar omdat destijds door de overheid een vergunning is verstrekt voor de stort. De werkzaamheden starten eind mei 2008, en duren naar verwachting ongeveer zes maanden.

Samenwerking
De provincie Overijssel zal als regisseur met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) een overeenkomst afsluiten voor de voorbereiding en directievoering van de sanering op De Enk. De uitvoering van de werkzaamheden is gegund aan NTP Infra BV.

De bodemsanering is onderdeel van het project Herinrichting IJsseluiterwaarden Olst. Dat project combineert de sanering van vervuilde bodems met natuurontwikkeling, uitbreiding van de werkgelegenheid (Solvay) en het creëren van extra veiligheid tegen hoogwater in de IJssel.

Noot voor de pers:

Informatie: Rob Heetland, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 73 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03