Provincie Zuid-Holland
GOEDKEURING VOOR PLANNEN ROND STEDENBAANSTATION LEIDEN

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland

Met de goedkeuring van het bestemmingsplan Leiden-Noord wordt de weg vrij gemaakt voor het bouwen van 2100 woningen in Leiden-Noord. Circa 1700 woningen en tussen de 9.000-13.000 m2 kantoren uit het plan vallen binnen het invloedsgebied van het station Leiden CS. Het station Leiden CS is een van de 36 zogeheten Stedenbaanstations. De Zuidvleugelpartners en de NS hebben afspraken gemaakt over het intensiveren van woningbouw en kantoren rond deze stationslocaties. Door deze verdichting wordt het gebruik van het openbaar vervoer gestimuleerd en wordt het op termijn mogelijk treinen vaker te laten rijden en de groene ruimte gespaard.

Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling, Manita Koop: "Station Leiden is een van de parels aan het snoer van de Stedenbaan. Met de goedkeuring van het bestemmingsplan Leiden Noord wordt de weg vrijgemaakt om ook rond het station Leiden CS een deel van de woningbouwopgave en kantorenontwikkeling in de Zuidvleugel te realiseren."

Leiden Noord is een wijk die bestaat uit de buurten De Kooi, Noorderkwartier en Groenoord. Er wonen ca. 11.000 mensen (6500 huishoudens). Het Wijkontwikkelingsplan Leiden Noord kent drie speerpunten: Nieuw Leyden, het Groenoordhallenterrein en omgeving en het Kooiplein en omgeving. Daarnaast is de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan een belangrijk onderdeel van het Wijkontwikkelingsplan. Het plan biedt ook veel ruimte voor kantoren, zorgvoorzieningen en winkels. De speerpunten van het wijkontwikkelingsplan Leiden-Noord zijn in het bestemmingsplan verankerd. "Het vaststellen van het bestemmingsplan Leiden Noord is een belangrijke stap in het herontwikkeling van de wijk. Het is bovendien goed voor Leiden dat er nu 2100 nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Ik ben er trots op dat dit is gelukt", aldus wethouder Pieter van Woensel (RO, Binnenstad en Publiekszaken) van de gemeente Leiden.

Leiden CS is een van de 36 Stedenbaanstations in het zuidelijke deel van de Randstad, de Zuidvleugel. Doel van Stedenbaan is dat treinen vaker en sneller gaan rijden over bestaand spoor in combinatie met hoogwaardige binnenstedelijke verdichting zodat de bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van de Zuidvleugel gewaarborgd wordt. In 2007 zijn daarom afspraken gemaakt tussen de Zuidvleugelpartners, NS-Poort en NS-Vastgoed en Prorail om tussen 2010 en 2020 circa 40.000 woningen en 1,2 miljoen m2 kantoren nabij Stedenbaanstations te realiseren.

Noot voor de pers:
Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22. Meer informatie over Stedenbaan is te vinden op www.stedenbaan.nl

---

GEGEVENS WIJZIGEN / UITSCHRIJVEN:
http://pzhezine.ezines.i-park.nl/frontend/IPARKMAIL_PZHEZINE/unsub.cfm?uid=617&clist=19