Leefbaar Utrecht
Leefbaar Utrecht zet in op halvering tarieven voor fietstrommels en autodeling

Stadspartij Leefbaar Utrecht komt morgen, bij de bespreking van de voorjaarsnota in de gemeenteraad, met het voorstel om de tarieven voor fietsentrommels en fietsbuurtstallingen te halveren. De kosten voor fietstrommels bedragen ruim 100 euro per fiets per jaar, waarmee het veilig stallen van een fiets zo'n anderhalf maal duurder is dan het parkeren van een auto in een buitenwijk.
Fietstrommels zijn vooral van belang voor bewoners van etagewoningen of appartementen zonder eigen berging, die de fiets niet onbeheerd op straat willen laten staan. De hoge kosten voor een plek in de fietstrommel kunnen uiteindelijk een belemmering vormen de fiets te nemen bij binnenstedelijke verplaatsingen. Leefbaar Utrecht ziet de halvering van de kosten dan ook als een stimulerende maatregel voor het fietsgebruik in de stad en rekent op brede steun voor het voorstel.
Eerder stelde Leefbaar Utrecht schriftelijke vragen over deze kwestie: http://www.leefbaarutrecht.nl/wp-content/uploads/2008/03/SV%202008,%20nr%2012.doc

Particuliere autodeling
Een tweede voorstel betreft de kosten voor particuliere autodeling. Wanneer twee gezinnen besluiten samen een auto te delen, maar niet in hetzelfde betaald parkeerrayon wonen, dienen zij twee parkeervergunningen aan te vragen. Leefbaar Utrecht is van mening dat de gemeente particuliere autodeling zou moeten stimuleren, aangezien het een middel is dat bijdraagt aan het verminderen van het blik op straat. Daarom zal de partij morgen voorstellen om 50.000 euro beschikbaar te stellen voor het verlagen van de tarieven voor particuliere autodelers.
Eerder stelde Leefbaar Utrecht schriftelijke vragen over deze kwestie: http://www.leefbaarutrecht.nl/wp-content/uploads/2008/03/SV%202008%20nr%209.doc

Noot voor de pers: