Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 28 mei 2008

Solar Boat Team maakt zich klaar voor Frisian Solar Challenge
Georgina Verbaan onthult Delta Lloyd Solar Boat

Aan de Amstel is vandaag een bijzondere boot onthuld: de Delta Lloyd Solar Boat. Zeven studenten van de TU Delft, het Delta Lloyd Solar Boat Team, hebben de boot ontwikkeld en gebouwd. Het team heeft hierbij advies gekregen van onder andere Wubbo Ockels, die aanwezig was bij de onthulling. De officiële onthulling werd verzorgd door Georgina Verbaan, presentatrice van het wetenschappelijke VPRO-programma 'Noorderlicht'. Het Delta Lloyd Solar Boat Team neemt in juni deel aan de Frisian Solar Challenge.

In aanwezigheid van Wubbo Ockels onthult Georgina Verbaan de in de Amstel gelegen Delta Lloyd Solar Boat. Mark Meijerman zal de Delta Lloyd Solar Boat besturen tijdens de Frisian Solar Challenge.

Bijdrage aan toepassing van duurzame energie
Jos Peeters, directievoorzitter Marketing & Verkoop van Delta Lloyd: "Sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid is een logisch onderdeel van ons bestaansrecht. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons vanzelfsprekend geworden, met initiatieven als de reductie en volledige compensatie van de CO2-uitstoot van Delta Lloyd Groep, het verzekeren van het Windmolenpark Q7, de Groene Autoverzekering en het Water & Climate Fund. Wij zijn er trots op om als hoofdsponsor en naamgever het Delta Lloyd Solar Boat Team te helpen om bij te dragen aan de toepassing van duurzame energie."

Zonnecellen
De Delta Lloyd Solar Boat is gebouwd voor deelname aan de Frisian Solar Challenge, een race over een afstand van 200 kilometer die het parcours aflegt van de Elfstedentocht. De race zal plaatsvinden van 21 tot 28 juni 2008, met start en finish in Leeuwarden. Het Delta Lloyd Solar Boat Team zal deelnemen in de C (open) categorie. In deze categorie moeten de teams zelf voor hun zonnepaneel zorgen, de belangrijkste component van de boot. Meinte Van der Brug, teamleider van het Delta Lloyd Solar Boat Team: "Door de smalle vorm onder water en de geringe diepgang kan de boot toch vrij lang (6,15 meter) worden gemaakt om een zo groot mogelijk oppervlak te creëren voor de zonnecellen. Deze galium-arsenide zonnepanelen hebben een hoog rendement (ongeveer 26%) en nemen op de boot 8 vierkante meter oppervlakte in. Om de energie, opgewekt door de zonnecellen, zonder grote verliezen op te slaan in de accu's en om te zetten in voortstuwende kracht bij de schroef, is er een elektrisch systeem ontworpen. Belangrijk hierbij zijn gewicht en efficiëntie van de onderdelen."

Doel overwinning
Het Delta Lloyd Solar Boat Team heeft als doel om de prestatie van hun voorgangers te evenaren. Van der Brug: "In 2006 won het team van de TU Delft de race voor boten op zonne-energie met een ruime voorsprong. De studenten die het nieuwe Solar Boat team vormen, zijn vanaf september 2007 continu bezig geweest met het ontwerp en de bouw van de nieuwe boot. Dit team, voornamelijk studenten Maritieme Techniek, zal de concurrentie aangaan met 60 teams uit binnen- en buitenland. Met Delta Lloyd als sponsor zijn wij op weg naar een nieuwe overwinning. De ervaring die het team in 2006 voor en tijdens de race heeft opgedaan, wordt nu gecombineerd met het enthousiasme en de inzet van het nieuwe Delta Lloyd Solar Boat Team."

Meer informatie over het team en de specificaties van de boot zijn te vinden in de persmap. Ook is een infographic toegevoegd. Algemene informatie is te vinden op de websites www.deltalloydsolarboatteam.nl en www.frisiansolarchallenge.nl.

Einde bericht