Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 161/GH
Datum: 28 mei 2008

Provinciale wedstrijd Poorten naar Fryslân groot succes

Meer dan 350 aanmeldingen heeft de provincie Fryslân ontvangen van vormgevers, architecten en kunstenaars voor inspirerende ideeën voor markeringen bij de hoofdtoegangswegen van Fryslân. "We zijn blij verrast"; zegt Anita Andriesen " zoveel aanmeldingen van architecten, kunstenaars en vormgevers maar ook van studenten, reclamebureaus, beeldhouwers en zelfs van een keramist. Ze komen ook nog een overal vandaan, van Oud-Beijerland tot aan Burum, maar zelfs uit het buitenland hebben we tien aanmeldingen gekregen. Uit Fryslân zelf zijn 90 inschrijvingen gekomen."

De markeringen zijn bedoeld om de identiteit van Fryslân te versterken en Fryslân bij binnenkomst meteen te 'beleven'. Ze moeten passen bij de verschillende locaties; de A7 bij Drachten en de Afsluitdijk, de A6 bij Lemmer en de A32 bij Wolvega. Tot 8 mei kon men zich inschrijven. Tot 8 juni kunnen de ontwerpen worden ingediend. Vervolgens zal de jury, onder voorzitterschap van Siebolt Hartman, oud-burgemeester van Sneek en voorzitter van de Provinsjale Kommisje Kritebelied een voordracht doen voor de winnende ontwerpen. Er zijn vier geldprijzen verbonden aan deze prijsvraag: E 12.000, E 9.000, E 6.000, E 3.000.

Tentoonstelling op Bridges

De prijsvraag is onderdeel van het internationale congres Bridges dat in de zomer van 2008 in Leeuwarden wordt gehouden. Dit congres is sinds 1998 een internationaal platform voor kunstenaars en wetenschappers die zich op het grensvlak van wetenschap, kunst en techniek begeven. De geaccepteerde inzendingen worden geëxposeerd in de voormalige Manege aan de Arendstuin te Leeuwarden van 24 juli - 10 augustus 2008. Ook zal er in de catalogus over de tentoonstellingen rondom Bridges 2008 een selectie van de prijsvraagvoorstellen worden opgenomen. Op 25 juli vindt de prijsuitreiking plaats in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Fryske Fiersichten
Het idee van de Poorten naar Fryslân is een uitkomst van een van de toekomstdebatten van Fryske Fiersichten. Het idee van de toegangspoorten behoort tot de eerste projecten (ûteinsetters) van Fryske Fiersichten die worden uitgevoerd. Eind juni besluiten de Provinciale staten over welke projecten er nog meer definitief uitgevoerd gaan worden. Op de website www.fryskefiersichten.nl staat alle informatie over de projectideeën.

---- --