Gemeente Zandvoort


Bestuurskracht - Commissie Planning en Control bespreekt onderzoeksrapport

Op 28 mei bespreekt de commissie Planning en Control het 'Eindrapport Bestuurskrachtmeting' van organisatie-adviesbureau Berenschot. De afgelopen maanden heeft Berenschot het onderzoek uitgevoerd. De centrale onderzoeksvraag is geweest: 'Kan de gemeente naar behoren zijn taken uitvoeren?'. Het antwoord luidt 'Ja' - al zal de gemeente wel werk dienen te maken van het verbeteren van haar werkwijzen.

Informatie en analyse
Berenschot heeft bergen informatie verzameld. De onderzoekers hebben kunnen putten uit vele plannen en documenten, die rijkelijk voorhanden zijn, zoals bijvoorbeeld verschillende Burgerjaarverslagen, Medewerkerstevredenheidsonderzoeken, Programmabegrotingen en het rapport Staat van de Gemeente. Daarnaast zijn vele personen geïnterviewd die betrokken zijn bij het gemeentelijke proces. Tot slot: burgers, maatschappelijke orgfanisaties en zakenpartners hebben deelgenomen aan e-debatten. De analyse en de resultaten zijn handzaam gebundeld in een lijvig werk. Helder geschreven en zeer toegankelijk.

Werkrelatie college - raad
De commissieleden krijgen een toelichting op de inhoud van het rapport, dat hen op punten persoonlijk aanspreekt. Verschillende aspecten aangaande de werkrelatie tussen het college en de gemeenteraad worden aangekaart. 'Beide moeten er meer gericht op zijn de ander zijn rol te laten spelen. (...) Het samenspel van beide partijen is van groot belang om effectief te kunnen besturen.' Over het functioneren van de raad is het rapport glashelder - de raad stuurt teveel op details en treedt vooral reactief op. Een net zo kritisch licht laten de onderzoekers schijnen over het college en het ambtelijk apparaat.

Rijk document
Het bestuurskrachtonderzoek is een 'rijk' document. Het reikt alle betrokkenen bij het Zandvoorts politieke proces vele aandachtspunten aan. In een eerste reactie op het rapport heeft burgemeester Meijer de intentie uitgesproken werk te zullen maken van de verbeterpunten. De lerende organisatie in praktijk.

Lees ook: 'Eindrapport bestuurskracht gemeente Zandvoort' http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/pages/3251F4559FA09A3BC125744B0046A1B0? Hieronder het 'Eindrapport Bestuurskrachtmeting'

Eindrapport bestuurskrachtmeting mei 2008.pdf http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/57801114fbc7a279c12571aa00456b17/d412ce6d36d30e07c125744f002beda1/$FILE/Eindrapport%20bestuurskrachtmeting%20mei%202008.pdf