Ingezonden persbericht





PERSBERICHT (EMBARGO tot 28 mei 12.00 uur)

Presentatie twaalfde editie van De Vastgoedrapportage

Stadsregio doet het goed ten opzichte van landelijke gemiddelde

De bedrijfsruimtemarkt in de Stadsregio Arnhem Nijmegen liet in 2007 veel dynamiek zien. Zo bereikte de opname van vierkante meters bedrijfsruimte een nieuw recordniveau van ruim 180.000 m². In 2006 was dat niveau circa 150.000 m². Over het geheel genomen doet de Stadsregio het goed in vergelijking met het landelijk gemiddelde.

Dit en meer staat te lezen in de twaalfde editie van De Vastgoedrapportage over ontwikkelingen in vastgoed, economie en mobiliteit in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Op woensdag 28 mei wordt dit naslagwerk voor overheden, projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers feestelijk gepresenteerd. De presentatie staat in het teken van de ontwikkelingen in de grootschalige en perifere detailhandel. Twee prominente sprekers uit de retailbranche geven hun visie over de recente ontwikkelingen en treden in debat met vertegenwoordigers van verschillende overheden.

Positieve sociaal-economische ontwikkeling
Sociaal-economisch gaat het goed in de Stadsregio. De werkgelegenheid is in 2007, na enkele magere jaren, sterk gegroeid. Vooral de dynamiek in de commerciële dienstverlening is indrukwekkend. De omzet en exportontwikkeling zijn in 2007 erg goed geweest met groeicijfers boven het landelijk gemiddelde. De toch al kleine landbouwsector staat echter duidelijk onder druk.

Kantorenmarkt nu structureel stabiel
Op de kantorenmarkt bleef het in 2007 rustiger dan op de bedrijfsruimtemarkt. Het aanbod van vierkante meters kantoor was in Arnhem en Nijmegen, per 1 januari 2008 nagenoeg gelijk aan één jaar eerder. De voorraad nam er met 1,8% toe, wat geheel is toe te schrijven aan verschillende nieuwbouwprojecten in Arnhem. Dé kantorenstad van de Stadsregio herbergt per 1 januari 2008 1.024.000 m² kantoor; in zusterstad Nijmegen is dat 426.000 m². De opname in 2007 daalde, maar het aantal transacties nam toe; er lijkt sprake te zijn van een structureel stabiel opnameniveau.

Groeiende vraag naar goede winkellocaties
De vraag naar goede winkellocaties van retailers is in Arnhem en Nijmegen groot. Door het compacte winkelgebied, met name in Arnhem, stijgen de prijzen op de absolute toplocaties. Leegstand van winkelruimte komt in de Stadsregio op A-locaties dan ook nauwelijks voor. Nijmegen gaat met het projectplan Economisch Offensief Ringstraten de Ringstraten rond het centrum opwaarderen voor ondernemers en winkelend publiek. Een verheugend feit was, dat zowel de binnenstad van Arnhem als die van Nijmegen in de prijzen viel bij de verkiezing van 'Beste Binnenstad 2007' in de categorie grote steden. Arnhem werd eerste en Nijmegen tweede.

Ruimte op woningmarkt
De regionale woningmarkt laat een verdere verruiming zien. Het aanbod van woningen is licht toegenomen en het aantal transacties is licht gedaald. De woningbouwproductie in de Stadsregio is in 2007, mede dankzij het door de Stadsregio-gemeenten geïnitieerde project Tempo-KAN, flink toegenomen: er zijn ruim 4.200 woningen gebouwd. Daardoor kwam in de Stadsregio de nieuwbouwproductie maar liefst 29% hoger dan in 2006 uit. Landelijk was die stijging maar 11%. Naast nieuwbouw besteed de overheid ook veel aandacht aan het opknappen van achterstandswijken, onder meer met een wijkaanpak waarin de fysieke aanpak van de woningvoorraad samengaat met sociaal economische maatregelen.

Kortom, ook dit jaar bevat De Vastgoedrapportage weer actuele informatie over ontwikkelingen in de regionale vastgoedmarkt, economie en mobiliteit.

27 mei 2008