Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

LIJST SMOLDERS TILBURG

Aan de voorzitter van de raad Tilburg, 28mei 2008

Betreft: interpellatieverzoek m.b.t. verantwoording 8miljoen reïntegratiebeleid

Geachte heer Vreeman,

De Lijst Smolders heeft tijdens de raadsvergadering van 29 oktober 2007 bij de behandeling van het agendapunt reïntegratiebeleid, aangegeven het daar volstrekt niet eens te zijn met de werkwijze van de gemeente Tilburg. De destijds verantwoordelijke wethouder Mevis kon niet uitleggen waar de jaarlijkse 8 miljoen euro aan kosten nu werkelijk toe leiden. Sterker nog, hij wist er helemaal niets vanaf. Eerder had de rekenkamer ( incl. de huidige wethouders Moller en van den Hout ) al een vernietigend oordeel geveld over de gebrekkige informatie die voorhanden was. De rekenkamercommissie kwam tot de conclusie dat Tilburg met name door de gebrekkige inrichting van de informatiesystemen niet in staat was om een degelijk overzicht cq verantwoording te realiseren. Elk "stuurmiddel" ontbrak! De LST diende na de zeer gebrekkige en onprofessionele antwoorden van de GL wethouder Mevis een motie van wantrouwen in die mede door de SP en de VVD gesteund werd. Wethouder Mevis overleefde deze motie maar ternauwernood omdat zoals gewoonlijk de PvdA fractie, overigens pas tijdens de behandeling in 3de termijn, haar verantwoordelijkheid weer niet wilde nemen. De wethouder deed onder druk wel de toezegging dat er binnen 6 maanden een deugdelijke verantwoording zou komen. Wethouder Mevis heeft bij de nieuwe coalitieonderhandelingen gelijk zijn portefeuille in moeten leveren. Daarmee is voor de LST nog steeds niet duidelijk wat er met het gemeenschapsgeld nu werkelijk is gebeurd. Daarom hebben we de nieuwe verantwoordelijke wethouder Moller om opheldering cq stand van zaken gevraagd tijdens de behandeling programmaverantwoording 2007. Moller wuifde e.e.a. nonchalant weg en draait wederom 180 graden en wil vervolgens opeens nu niet meer terugkijken naar de rol van Mevis. De VVD en SP wilde Mevis niet in het nieuwe College, maar nu heeft het er alle schijn van dat er zelfs afspraken met Mevis zijn gemaakt, tijdens de coalitieonderhandelingen, om hem uit de wind te houden. Ook de SP en VVD fracties geven wederom niet thuis, zoals eerder deze week bij het Adje-theater!! Voor de LST fractie is dit direct aanleiding om door te vragen. Wij dragen het college per direct op om openheid van zaken te geven aan de gemeenteraad, hoe de 8 miljoen euro aan reïntegratie het afgelopen jaar zijn besteed onder verantwoordelijkheid van Gon Mevis en wat exact de resultaten daarvan zijn geweest. Zijn toezegging dateert van 29 Oktober 2007 dus er zou op dit moment toch al behoorlijk wat duidelijkheid moeten zijn. Voor de LST is dit aanleiding te verzoeken tot een interpellatiedebat ex artikel 49 van het Reglement van Orde en dat te laten plaatsvinden in de raadsvergadering van 30 juni 2008.

Hans Smolders, Peter v/d Hoven, Arjen Roos, Patrick v/d Wijgert, Harrie de Swart


---- --
Initiatiefvoorstel

Tilburg 27 mei 2008

Inleiding


-------------------
U als gemeente heeft het voormalige Midi-theater aangekocht voor 2,5 miljoen euro. U gaat vervolgens verbouwen voor nog eens 5 miljoen euro. We praten dan nog niet eens over de overige extra kosten zoals de grote asbestsanering. We praten dus over een investering van ruim 7,5 miljoen euro. De normale huurprijs voor ondernemers in de markt is rond de 10% op deze A1 locatie; ongeveer 750.000 euro
De maatschappelijke huurprijs zoals bij woningbouwcoöperaties is rond de 5% op deze A1 locatie; ongeveer 390.000 euro
De initiatiefnemers die het Midi-theater gaan huren zijn ondernemers en huren het pand van u op deze A1 locatie voor de relatief lage huur van 390.000 euro per jaar. Daarbovenop gaat u als gemeente deze ondernemers de eerste drie jaar ook nog eens een enorm grote huurkorting geven van 240.000 euro per jaar op de toch al relatief lage huur voor deze ondernemers.

Uit dit alles ontstaat ook een niet marktconforme verpachting aan een horeca-exploitant. Hij gaat deze mooie A1 locatie pachten voor 58.500 euro per jaar voor 390 vierkante meter vloeroppervlak inclusief energie, met ook nog mogelijkheden voor een terras, 10 dagen kermis en evenementen voor de deur, tel uit je winst! De energiekosten zijn afhankelijk van de omzet en liggen tussen de 15.000 en 45.000euro. De brouwerij en leveranciers komen flink over de brug op deze A1 locatie en 20.000 euro inkomsten van de gokkast rekenen we niet eens mee. Bij een open inschrijving zouden de horecaondernemers in de rij hebben gestaan. Het College beweert dat Deloitte en DTZ Zadelhoff op basis van onderzoek hebben aangegeven dat de huur marktconform is. Daarbij wordt niet gesproken over de enorme huurkorting van 240.000 euro per jaar, wat ongeoorloofde overheidssteun dan wel concurrentievervalsing is. Waarom heeft u deze onderzoeken nooit aan de raadsleden gegeven en openbaar gemaakt aan de pers. Ik verzoek u dan ook bij deze per direct de onderzoeken aan de raadsleden te doen toekomen.

Voorstel:.


--------------------
Wij stellen voor om een gespecialiseerd bureau in te schakelen en deze te laten onderzoeken of er sprake is van ongeoorloofde overheidssteun dan wel concurrentievervalsing bij de verhuur van het Midi-theater door de gemeente Tilburg aan de huidige ondernemers die het pand per 01-01-2009 gaan huren met een enorme huurkorting van 240.000euro per jaar op de toch al relatieve lage huurprijs op deze A1 locatie.

Hans Smolders, Peter v/d Hoven, Arjen Roos, Patrick v/d Wijgert, Harrie de Swart


---- --