Twynstra Gudde


Twynstra Gudde Interim Management over de top

"Toekomstige topmanager gooit het roer om"

Amersfoort, 28 mei 2008 Een carrière aan de top van een grote organisatie. Dit ambieert ruim een kwart van de jonge managers in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek Over de top van Twynstra Gudde Interim Management onder 600 managers tussen 30 en 40 jaar. Zij willen het roer omgooien qua managementstijl en vinden andere competenties belangrijk dan het huidige topmanagement laat zien: autoriteit maakt plaats voor inspiratie en analytisch vermogen wordt verruild voor communicatieve vaardigheden. Aanleiding voor het onderzoek is de rijzende vraag of de nieuwe generatie managers klaar en competent is om de huidige top op te volgen.

Hoewel 28 procent van de managers echt ambitieus is en aangeeft een carrière aan de organisatietop te ambiëren, valt op dat het vooral een ambitie is voor de groep tot 35 jaar (64%). Daarna lijkt de ambitie af te vlakken. Voor acht op de tien managers is een goede balans tussen werk en privé de belangrijkste ambitie. Opvallend is dat óók voor de managers die aangeven een absolute topfunctie te ambiëren, dit de nummer één ambitie is. Dat het privéleven op een voetstuk staat, blijkt ook uit het feit dat het thuisfront minder zien de belangrijkste reden is om geen bestuurszetel te bekleden (73%).

Parttime CEO
Marion Kroezen, partner bij Twynstra Gudde Interim Management: Interessant is dat de ambitie aanwezig is bij deze groep, net als de competenties. Maar de toekomstige top is heel bewust: geen carrière ten koste van alles. Het gezin speelt een belangrijke rol. Steeds vaker is het niet één carrière waarmee rekening gehouden moet worden; mannen én vrouwen ambiëren een stevige loopbaan. De nieuwe generatie stelt andere prioriteiten, wat vraagt om verandering van de bestuurscultuur. Wanneer zal de eerste parttime CEO zijn intrede doen? Zal de nieuwe generatie de bestuursfunctie een nieuw jasje aantrekken of zal de groep potentiële topmanagers toch drastisch teruglopen als blijkt dat dit niet kan?

Netwerken of hard werken?
Netwerken, resultaat boeken en ambities duidelijk maken zijn volgens de nieuwe generatie managers dé manier om de top te bereiken. Hoewel de managers geloven dat netwerken een goede manier is om aan de top te komen, ontbreekt het ze aan daadkracht; ze zijn zelf namelijk geen actieve netwerkers. Managers met ambitie voor de absolute top, geven relatief vaker de voorkeur aan het creëren van zichtbaarheid bij het topmanagement, het onderhouden van contacten met deze zelfde top en ook steken zij vaker hun nek uit. Waar de manager met ambitie voor de échte top zich in onderscheidt, is zichzelf laten zien bij de top. Zij laten van zich horen én zien, en vallen op door hun resultaten, verklaart Kroezen.

Rechterhersenhelft regeert
Over de belangrijkste competenties voor de topmanager van morgen zijn de jonge managers praktisch unaniem: communicatieve vaardigheden, besluitvaardigheid en inspiratie. De huidige top kenmerkt zich juist door maatschappelijk bewustzijn, analytisch vermogen en autoriteit. Deze laatste twee worden door de toekomstige generatie topmanagers opvallend genoeg als minst belangrijke competenties voor de topmanager van morgen genoemd. Tweederde van de jonge managers vindt zichzelf flexibel, zelfkritisch, inlevend en communicatief vaardig. Het lijkt erop dat de toekomstige top wordt aangestuurd door de rechterhersenhelft, waarin eigenschappen als intuïtie, inzicht en creativiteit zitten, zegt Kroezen. Communicatie is erg belangrijk voor deze managers en dit zal sterk terugkomen in hun managementstijl. Vrijwel alle managers geven aan het belangrijk te vinden dat een manager goed kan communiceren én ze kwalificeren zichzelf hier ook hoog op.